Компактни и мощни електродвигатели може да преобразят транспорта

200-киловатовият HPDM-250 в момента е най-мощният двигател в гамата на H3X
(снимка: H3X)

Американска компания разработи компактни електродвигатели със свръхвисока мощност. Според специалистите, подобни двигатели имат потенциал да трансформират индустрията на електрическия транспорт.

Базираният в Денвър стартъп H3X създава ново поколение електродвигатели за индустриални приложения, както и за морски, железопътен и въздушен транспорт. Специфичната мощност на двигателите ще достигне 12 kW/kg и повече. Леките и мощни двигатели ще позволят разполагане на повече батерии на борда, което ще удвои обхвата на полета на електрическите самолети, отбелязва NewAtlas.

Наскоро разработчикът изпрати първата партида усъвършенствани електрически двигатели на клиенти като НАСА и ВВС на САЩ. На върха на линията е двигателят HPDM-250 с мощност 200 kW. Теглото му е 18,7 кг. Специфичната мощност на агрегата е 10,7 kW/kg при КПД 95,4%. Важно предимство е, че двигателят включва инвертор, докато алтернативните предложения изискват отделен инвертор с тегло 10 кг или повече.

Прототип на мегаватов електрически двигател, който H3X ще произвежда
(снимка: H3X)

Висока ефективност и плътност на мощността се постигат чрез комбинация от иновативни решения като единична водна риза, използваща добавки за охлаждане на статора и ротора, уникална силова електроника, подобрен дизайн на намотката на статора и „оптимизиране на електромагнетизма”.

H3X е амбицирана да се превърне във водещ световен доставчик на усъвършенствани електрически двигатели, казва Джейсън Силвестър, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията. „Доказахме, че тази технология работи и играе ключова роля в осигуряване на устойчивост на авиацията, декарбонизиране на морския и индустриалния сектор и следващо поколение електрифицирани отбранителни технологии”, допълва той.

Изпълнителният екип на H3X вижда компанията като водещ доставчик на усъвършенствани електрически двигатели (снимка: H3X)

На 6 август компанията завърши поредния си кръг от набиране на инвестиции. Паричните потоци значително надхвърлиха целта от 20 милиона долара. Част от тези пари ще бъдат използвани за разширяване на линията двигатели до мегаватов клас. 

По-специално, компанията ще пусне електрически двигатели HPDM-350, 1500 и 2300. Моделът HPDM-1500 с тегло 125 кг ще осигури 1,5 MW мощност в непрекъснат режим с плътност 12 kW/kg. Това е важен показател, който е необходим за създаване на изцяло електрически теснофюзелажен самолет с размерите на Boeing 737.

Особен интерес представляват електродвигателите на компанията за кораби и подводници. Тези двигатели са проектирани с кухи ротори, което им позволява да бъдат сглобявани на модулен принцип. Шест двигателя HPDM-1500, разположени в линия, ще осигурят обща инсталационна мощност от 9 MW.

Най-малкият мотор на H3X има мощност 33 kW и тежи само 4,1 кг
(снимка: H3X)

Началото на доставките на първите 200 kW версии на новите електродвигатели до клиенти потвърждава способността на компанията да реализира амбициозните си планове за комерсиализация на разработките.

Коментар