Apple ще взима до $20 за AI функции в iPhone

Apple е една от малкото компании за свързани устройства, които успешно монетизират услугите си (снимка: CC0 Public Domain)

Apple може да започне да таксува потребителите на iPhone с до 20 долара за функциите с изкуствен интелект, твърдят анализатори пред CNBC. По този начин компанията ще стимулира растежа на своя доходоносен бизнес с услуги. Гигантът от Купертино планира да внедри Apple Intelligence на някои от устройствата си по-късно тази година. 

Когато обяви своята AI система през юни, Apple обеща подобрен гласов асистент Siri, автоматично генериране на имейли и изображения. AI функциите ще се разпространяват бавно, като Китай и Европа първоначално няма да имат достъп до тях, а в същото време Apple може да взима абонаментни такси за по-модерните приложения.

Нийл Шах, партньор в Counterpoint Research, коментира, че инвестициите в изкуствен интелект са скъпи и Apple ще иска да прехвърли тези разходи върху своите потребители. „Софтуерът и услугите правят по-доходоносно за Apple да ги прехвърли в абонаментния модел Apple One”, каза Шах пред CNBC.

Apple One струва $19,95 на месец и дава на потребителите достъп до различни услуги на компанията, включително Apple Music. Според Шах, Apple може да таксува потребителите с между $10 и $20 за Apple Intelligence, потенциално като част от модела Apple One.

Подразделението за услуги на Apple донесе 24,2 милиарда долара на компанията през последното тримесечие, което го прави уникално, тъй като много други хардуерни фирми не успяват да монетизират софтуера си.

„Apple е една от малкото компании за свързани устройства, които успешно монетизират услугите си с добавена стойност”, подчерта Бен Ууд, ръководител на проучванията в CCS Insight.

„В резултат на това [компанията] създаде прецедент със своите потребители да плащат за повече първокласни услуги. Не може да се изключи, че Apple ще избере да таксува [потребителите] за по-разширени функции в рамките на своето предложение Apple Intelligence”, допълни Ууд.

Според него, Apple Intelligence може да даде на американския гигант опция за стартиране на абонаментен пакет с различни услуги на една цена. „Но също така Apple няма да има желание да намали приходите от абонаменти за отделните продукти”, каза Ууд.

Не е необичайно технологичните фирми да таксуват своите предложения за изкуствен интелект. OpenAI, например, има абонаментна такса за по-разширени функции на ChatGPT, а Microsoft таксува за своя AI инструмент Copilot.

Най-големият конкурент на Apple при смартфоните, Samsung, започна да пуска своите услуги за изкуствен интелект, известни като Galaxy AI, и все още обмисля различни модели на приходи от тях, разкри шефът на мобилното подразделение на компанията пред CNBC миналия месец.

AI функциите дава шанс на Appe да “заключи” допълнително своята вече лоялна клиентска база, защото Apple Intelligence ще се учи от поведението на потребителя и ще стане по-персонализиран.

„Красотата на AI е в това, че когато го използвате все повече и повече, той научава [все повече и повече] за вас и вие се заключвате в самия модел, защото не можете да пренесете свой собствен модел от Apple на Android”, поясни Шах. „Започвате да използвате все повече и повече, свиквате повече и това е мястото, където “удря” монетизацията на Apple”.

Коментари по темата: „Apple ще взима до $20 за AI функции в iPhone”

добавете коментар...

  1. Bobaka

    Iphone да го духа

Коментар