Apple: няма алтернатива на Google търсенето

Само през 2022 г. Apple е получила 20 милиарда долара от своя партньор Google
(снимка: CC0 Public Domain)

Епохалното антитръстово решение на САЩ срещу Google от понеделник заплашва едно от най-дълготрайните партньорства в технологиите и може да струва на Apple милиарди долари. В същото време компанията заяви, че няма значима алтернатива на търсачката Google.

На фокус беше ексклузивното споразумение между Apple и Google, в сила от 2002 г., съгласно което Google Search е търсачката по подразбиране на всички устройства на Apple за потребители по целия свят, което донесе на двете компании милиарди долари приходи.

Google плаща на Apple като партньор част от приходите от своята реклама в мрежата за търсене. Само през 2022 г. Google е платила на Apple 20 милиарда долара, съобщава Financial Times, позовавайки се на факти, цитирани в съдебното решение.

Окръжният съдия Амит Мехта посочи Google за виновен в нарушаване на антитръстовите закони, поставяйки под въпрос споразумението за партньорство, което включва инсталиране на Google като основна търсачка на устройствата на Apple.

Анализаторите от JPMorgan прогнозират няколко „неудобни алтернативи” за Apple, включително сключване на споразумения за споделяне на приходите с алтернативни търсачки като Bing на Microsoft, което „би било по-малко печелившо за Apple предвид превъзходната рекламна монетизация на Google”.

Но дори Apple да създаде своя собствена търсачка и да запази 80% от търсенията, компанията пак ще загуби $12 милиарда приходи през първите пет години след отделянето си от Google, според вътрешнофирмено проучване от 2018 г.

В допълнение, бившият изпълнителен директор на Google Джон Джанандреа, който сега работи за Apple, каза, че “има значителен риск [Apple] да се окаже губеща търсачка, която не може да отговори на нуждите на потребителите по начина, по който го прави Google”.

Google възнамерява да обжалва решението на съда, въпреки че шансовете за положителна оценка са малки, според анализаторите.

В зависимост от окончателната присъда по отношение на антитръстовите нарушения на Google, Apple може да бъде „принудена да се съгласи на много по-неблагоприятно споразумение с Microsoft [търсачката Bing] или да бъде възпрепятствана изобщо да задава търсачки по подразбиране”, коментира независимият анализатор Ерик Зойферт.

Apple не е единствената компания, която може да пострада значително от това съдебно решение. Според документите, Google е платил на Mozilla повече от 400 милиона долара през 2021 г., за да зададе търсачката по подразбиране в своя браузър, което представлява около 80% от оперативния бюджет на Mozilla.

Като цяло пазарът на търсене претърпява известна трансформация с навлизането на генеративния изкуствен интелект. Apple вече обяви партньорство с OpenAI, което ще позволи на потребителите да изпращат заявки за търсене в ChatGPT. Компанията също работи за подобряване на своя гласов асистент Siri, използвайки собствена технология.

Въпреки тези промени, традиционното търсене показва растеж на приходите. Предвижда се разходите за реклама в мрежата за търсене в САЩ да нарастват със среден темп от 10% годишно, достигайки 184 милиарда долара до 2028 г.

Коментари по темата: „Apple: няма алтернатива на Google търсенето”

добавете коментар...

  1. :o)

    Кой стартъп може и иска да разработва търсачка срещу МИЛИАРДНАТА компания символ на думата търсачка? Убили са конкуренцията по всякакъв начин.
    А Чандлър Бинг на майкрософт е няма такава смехория.

Коментар