В Бургас започва първата международна олимпиада по AI

Таланти  от 6 континента ще премерят сили на първата международна олимпиада по изкуствен интелект в Бургас (снимка: CC0 Public Domain)

На 10 август в Бургас започва Първата международна олимпиада по изкуствен интелект, която е основана от петима българи. В надпреварата ще участват 40 отбора от 6 континента.

България е представена от два отбора, съставени от по четирима ученици, водени от техните ръководители Йоан Саламбашев и Радостин Чолаков. Подготовката им се проведе както онлайн, където гостуваха световни лектори от топ университети и съвместно работиха по научни задачи, така и на живо в София Тех Парк.

В продължение на една седмица ученици, ръководители и учени ще поставят началото на олимпиада, която ще съчетае научни и приложни задачи. Целта ѝ е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания, да им даде перспектива за необятните възможности в тази област и да постави пред тях и обществото моралните и етични въпроси, свързани с изкуствения интелект.

Ето кои са талантите от българския отбор:

Учениците от Националния отбор на България по изкуствен интелект за първата международна олимпиада в Бургас (снимка: IOAI 2024)

Велислав Джелепов (10 клас, МГ Пловдив)

Изкуственият интелект привлича вниманието на Велислав в началото на 2023 г., когато започва да експериментира с различни модели. Още от първи клас се занимава с математика и участва на състезания, а в шести клас се запалва по лингвистиката. Велислав е вдъхновен от много изключителни учители, сред които са Надя Кирова, Росица Гьокова и Кремена Симеонова. Участвал е на международни състезания и е активен доброволец в Българския младежки червен кръст, както и тренира фехтовка.

Делян Бойчев (12 клас, ПМГ Велико Търново)

Делян е привлечен от възможността да участва в олимпиадата в област, с която се занимава през последните две години – машинно обучение и компютърно зрение. Започва своята изследователска дейност в 10-ти клас и е вдъхновен от учителя си по информационни технологии. Делян е участвал в Regeneron ISEF 2023 и му предстои участие в EUCYS. Той се интересува от авиационната безопасност и изучава доклади за самолетни произшествия.

Калина Иванова (10 клас, НПМГ)

Интересът на Калина към изкуствения интелект я подтиква да участва в първата международна олимпиада в тази дисциплина. Тя започва с лингвистика в осми клас и е вдъхновена от учителите Момчил Блъсков и Василена Лазарова. Участвала е на три международни състезания и е постигнала забележителни резултати, като 17-то място от 619 участващи в Online Olympiad in Linguistics през 2023 г. Калина също се интересува от фотография.

Делян Христов (11 клас, МГ Пловдив)

Участието в отбора дава възможност на Делян да се развива и учи нови неща. Започва да се интересува от информатика в 9-ти клас, вдъхновен от класната си Йорданка Петрова и Радостин Чолаков. До момента не е участвал на международни състезания, но гледа напред с голямо очакване.

Елица Башева (12 клас, СМГ)

Елица е привлечена от възможността да бъде част от нещо иновативно и предизвикателно. Тя се занимава с математика от 2 клас, с информатика – от 4 клас и с лингвистика от тази година. Вдъхновена е от комбинация от добри учители и състезатели. Елица е участвала в Robotex International с автономен робот, който решава лабиринт.

Ванеса Калинкова (11 клас, ППМГ Бургас)

Ванеса вярва във всестранното развитие и намира в изкуствения интелект среда, съчетаваща креативност и точни науки. С математика се занимава от 1-ви клас, а с лингвистика от 5-ти. Вдъхновена е от всеотдайни учители като Ганка Вътева и Динко Раднев. Участвала е в множество международни олимпиади и има много отличия, включително сребърен медал от Международната онлайн олимпиада по лингвистика Onling 2024.

Стоян Ганчев (11 клас, МГ Пловдив)

Стоян е привлечен от възможността да работи по нещо ново и вълнуващо. Започва да се занимава с информатика в 7-ми клас, вдъхновен от Красимир Проданов. Участвал е в Milset expo sciences international 2023 и International Science and Engineering Fair 2024. Стоян тренира академично гребане и е втори в категория двойка без кърмчия на Държавния индивидуален шампионат тази година.

Деян Хаджи-Манич (12 клас, МГ Варна)

Деян винаги е бил привлечен от новите предизвикателства. Интересът му към изкуствения интелект го подтиква да участва в олимпиадата. Той започва да се занимава с математика във 2 клас, което прераства в сериозен интерес в 7-8 клас. Деян има сребърен медал от Международната олимпиада по информатика 2022 и златен медал от Балканската олимпиада по математика 2024.

Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) е STEM състезание, целящо да вдъхнови, развие и покаже най-добрите студенти в областта на изкуствения интелект на глобално ниво. Всяка година IOAI ще базира задачите си на различни области на изкуствения интелект; тази година фокусът е върху обработката на естествен език (NLP), машинното обучение и компютърното зрение.

Първата IOAI ще се проведе в Бургас, България от 9 до 15 август 2024 г. Основател на олимпиадата е фондация ЛЕРАИ, зад която стоят петима българи: Лора, Елена, Роси, Алекс, Ива.

Коментар