Samsung Galaxy Z Flip6 – удобен умен телефон в тялото на секси аксесоар

Flip6 е иновативно устройство, което се отваря и затваря подобно на мидена черупка
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Един удобен и действително умен смартфон с външния вид на секси аксесоар – накратко такъв е Samsung Galaxy Z Flip6С елегантния си дизайн той е като бляскаво бижу, носено скътано в някоя дамска чанта Gucci.

Samsung Galaxy Z Flip6, който А1 България ни предостави за тест, е наследник на едноименния смартфон от пета генерация и съчетава елегантен и здрав дизайн със стилни цветове и с изящността на онези аристократични устройства, които се отварят и затварят подобно на мидена черупка – инкрустираните със седеф и ебонит дамски огледала, табакери, джобни часовници.

Samsung Galaxy Flip6 – спецификации:

  • Размер: 165,1×71,9×6,9 mm, сгънат: 85,1×71,9×14,9 mm
  • Тегло: 187 гр.
  • SIM: Nano-SIM и множество eSIM
  • Устойчивост: IP48 водоустойчив
  • Дисплей: 6,7 инча сгъваем динамичен LTPO AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 2600 нита, резолюция 1080×2640
  • Външен дисплей: 3,4 инча Super AMOLED, 60Hz, 1600 нита, резолюция 720×748, покритие Gorilla Glass Victus 2
  • Софтуер: Android 14, One UI 6.1.1
  • Чипсет: Qualcomm SM8650-AC Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm)
  • Процесор: 8-ядрен (1×3,39GHz Cortex-X4 & 3×3,1GHz Cortex-A720 & 2×2,9GHz Cortex-A720 и 2×2,2GHz Cortex-A520)
  • GPU: Adreno 750 (1 GHz)
  • Памет: 256GB и 12GB RAM или 512GB и 12GB RAM
  • Камера: двойна 50 MP, f/1.8, 23 мм с OIS, 12 MP, f/2.2, 123˚
  • Видео: 4K@30/60fps, 1080p@60/120/240fps, 720p@960fps, HDR10+
  • Селфи-камера: 10 MP, f/2.2, 23 мм с HDR, видео при 4K@30/60fps
  • Комуникации: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Wi-Fi Direct, Bluetooth (5.3, A2DP, LE), 5G,USB Type-C 3.2
  • NFC: да
  • Радио: не
  • Батерия: 4000 mAh вградена, кабелно зареждане на 25W, 15W безжично




Здрави, стегнати панти

Сгъването на Samsung Galaxy Z Flip6 разчита на стегнати панти, обещаващи здравина и голям брой отваряния и затваряния. Това е една от новостите в модела. Производителят описва подобрената панта като яка и издръжлива, като същевременно позволява на телефона да се отваря и затваря плавно, гладко, предпазвайки механизма от прах и боклуци.

Повечето хора, докоснали се до тези нови панти, навярно биха изпитали „твърдо” усещане за здравина и стегнатост. Със сигурност устройството не може да се отвори с лекота с една ръка. Подобна стегнатост донякъде наподобява чувството за напрежение, което изпитахме при първия досег със сгъваем телефон още в началото на 2019 г.

Разгънат, телефонът разкрива зашеметяващ 6,7-инчов динамичен AMOLED дисплей с резолюция 2640×1080 пиксела. Екранът е ярък и жизнен, с интензивни цветове като току-що нарисувана с маслени бои картина, с дълбоко като пещерните дълбини черно. Те превръщат всичко във визуална наслада – от сърфирането в интернет до гледането на видеоклипове. Много приятен е този дисплей и на докосване – нежен, копринен.


Смартфонът поддържа „гъвкав” режим на работа, който ни позволява да позиционираме екрана под различни ъгли. Тази функция е полезна за видео разговори със свободни ръце, правене на снимки или гледане на видеоклипове, тъй като можем да поставим телефона върху повърхност и да регулираме ъгъла според предпочитанията си.

Многозадачна работа

Гъвкавият режим подобрява и възможностите за многозадачност. Когато устройството е частично сгънато, екранът условно се разделя на два 4-инчови дисплея, което ни позволява да използваме едната половина за гледане на съдържание, а другата половина за управление. Например, при разглеждане на снимки от галерията горната половина показва кадъра, а долната се превръща в тъчпад. Подобна „двойственост” е полезна за задачи като видеоконференции, където можем да гледаме разговора в горната половина на екрана и да си водим бележки в долната половина.



Няма място за притеснения, че многозадачният режим може да натовари устройството: неговото сърце е Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, който се справя с всякакви изчислителни задачи бързо и без затопляне. А с наличните 12 GB оперативна памет, Z Flip6 няма да се „задави” от по-сложни и многобройни приложения.

Далекобойна камера

Никой съвременен производител на телефони не би си позволил да пусне на пазара нов модел, без да скочи напред в надпреварата за най-добра смартфон-камера.

Samsung Galaxy Z Flip6 разполага с двойна основна камера, състояща се от 50MP основен, широкоъгълен обектив и 12 MP ултраширокоъгълен обектив. Осигурява отлично качество на снимките с живи цветове и резки детайли. Изображенията са с ясен контур, детайлни, бистри.

Звездата на телефона е точно 50-мегапикселовата основна камера. Не само, че стандартните снимки изглеждат по-отчетливи от всякога, но и цифровото увеличение при този вид кадри е много качествено и ползваемо – позволява 10-кратно приближение, без ни най-малко да се получава ефект на „пикселизиране”. Така човек може да „преброи дърветата” на отсрещния хълм.

Един от най-вълнуващите аспекти в камерата на Z Flip6 е нейната гъвкавост. Свръхширокоъгълният обектив е перфектен за заснемане на обширни пейзажи, но и на тесни вътрешни пространства, като предлага по-широка перспектива – нещо, за което професионалните фотографи обичайно си купуват специален обектив. От друга страна, могат да се правят и автопортрети с блестящо качество и детайлност.


Наред с това камерата поддържа 4K видеозапис при 60 кадъра в секунда, което гарантира, че видеоклиповете са плавни и пълни с детайли, а също позволяват гледане на „забавен кадър”.

В допълнение към основния тандем камери Z Flip6 може да се похвали с 10MP предна камера за автопортрети и видеоразговори. Качеството на предната камера е отлично, създавайки ясни и естествено изглеждащи изображения, така че фотосите ни да са достойни за Instagram.

AI функции

Съществена част от надпреварата при смартфоните е в това да станат интелигентни, да се досещат какво бихме могли да искаме, да ни помагат услужливо. Е, Z Flip6 има какво да покаже.

Една от забележителните AI характеристики е интелигентната система на камерата. AI оптимизаторът за сцени може да разпознае до 30 различни режима и автоматично да коригира настройките на камерата, за да осигури възможно най-добрия кадър. Независимо дали снимаме зашеметяващ залез, вкусна храна или семеен портрет, AI оптимизира цвета, експозицията и контраста, за да може снимките да изглеждат по най-добрия начин.

Други приятни AI функции, които правят живота ни по-лесен, включват асистенция при писане, преводач в реално време, помощник за водене на бележки, помощ за транскрибиране.

AI също така помага за производителността на устройството и живота на батерията. Функцията „адаптивна батерия” използва AI, за да „изучава” нашите тертипи на използване и да даде приоритет на захранването за най-използваните от нас приложения. Освен това регулира зареждането и потреблението на енергия във времето, когато спим, за да може максималният наличен заряд и максималната производителност да ни „посрещнат”, когато се събудим.

Това интелигентно управление на захранването помага за удължаване на живота на батерията, като гарантира, че Z Flip6 може да се справи с натоварения ни ден, без да има нужда от чести презареждания.

Бижу с малък екран

С появата си Z Flip6 предизвика остра дискусия в общественото пространство заради устройството на малкия, фронтален екран, който е 3,4-инчов. С него телефонът ляга елегантно в ръката подобно на красиво дамско огледалце или табакера, но в този случай – с динамичен образ вместо инкрустация.


Малкият дисплей обаче предизвика недоволството на мнозина, заради това, че е нужно да се изтегли допълнителен софтуер за персонализиране – това е приложението Good Lock от магазина на Samsung. После потребителят трябва да избере кои програми иска да вижда на малкото дисплейче. За мнозина това е голямо допълнително усилие, само за да може човек да прави „малки неща”, като например да промени плейлистата си с музика на фронталния дисплей.

Но нека погледнем нещата от друг ъгъл. Тази сдържаност има своята добра страна. Първо, телефонът е замислен като бижу – подхожда му да е със сдържана и „обрана” външност, непретрупана. От друга, ако неудобството ще ни помогне мъничко да ограничим екранното си време, добре дошло е.

Дизайн за якост и красота

Компактният, сгъваем дизайн прави този телефон истински удобен за носене. Той може лесно да бъде пъхнат в джоб, без да стърчи, и се побира лесно в джобовете на тънки летни дрехи.

Цветово Samsung е предложил разкошен избор – от най-стилния, елегантен, сдържан модел със сребриста рамка и тъмни краски до дръзкия, нестандартен, „егоцентричен” жълт модел със златиста рамка.

Отвъд красотата външността се отличава със здрава алуминиева рамка и стъкло Gorilla Glass Victus 2, което осигурява издръжливост и първокласно усещане.




Батерия и безжично зареждане

Батерията на този модел с капацитет 4000 mAh е способна да осигури еднодневна работа, както бихме очаквали от повечето съвременни модели, с възможност за безжично зареждане.

Интересна обаче е функцията за безжично споделяне на заряда – Wireless PowerShare. Това е удобна функция, която ни позволява да зареждаме други устройства, например слушалки или друг смартфон, използвайки заряда на батерията на Z Flip6. Тази функция работи при налични над 30% на собствената батерия и е особено полезна, когато трябва да „дохранваме” аксесоарите си в движение.

Наличност и цена

Сгъваемият смартфон Samsung Galaxy Z Flip6 е наличен в магазините на A1 и онлайн на A1.bg в различни конфигурации на паметта и цветове. Така например, моделът в син цвят и 256 GB място за съхранение се предлага на цена от 41,64 лева на месец с 0% лихва на лизинг за 36 месеца с план Unlimited Ultra или за 1499,99 лв. в брой.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар