САЩ не са Тайван, разбраха бързо в TSMC

Темпото на работа в азиатските предприятия не е по вкуса на американците
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-големият производител на чипове в света, тайванската компания TSMC с пазарен дял над 50%, не успява да накара американските работници да построят новия ѝ завод в Аризона в желания срок. TSMC се опита безуспешно да наложи в САЩ обичайните си стандарти на работа – извънреден труд, включително през уикендите, наред с постоянни заплахи за уволнение дори за най-малкото нарушение.

Компанията реши, че след като е „пришпорила” своите азиатски работници, може да направи същото и с американските, а в замяна те ще ѝ построят в кратки срокове нов завод за 5-нанометрови чипове. Но планът се провали много бързо – американците показаха, че не могат да бъдат превърнати в роби и започнаха да се оплакват на всички власти за нарушаване на условията на труд. Мнозина също отказват да работят за тайванския гигант, съобщи Tom’s Hardware.

Логичният резултат от това отношение към хората е, че построяването на завода в срок се оказа празна мечта. TSMC реши да изгради предприятие в САЩ след преговори с администрацията на бившия президент Доналд Тръмп през пролетта на 2020 г. Съгласно плана, изграждането на завода трябваше да приключи през 2024 г. Сега сроковете са отложени поне до 2025 г. и няма гаранция, че това е последното отлагане.

Няма кой да работи

Фактът, че тайванските методи за управление на персонала са неприложими в Америка, не беше осъзнат веднага от ръководството на TSMC. Компанията започна да получава първите сигнали, че източните практики не работят на Запад, още през 2021 г., когато голяма група американски специалисти напуснаха веднага, защото не искаха да се примирят с деспотизма на тайванските мениджъри. Имаше оплаквания относно техните практики и през 2023 г., и през 2024 г.

В резултат на това, TSMC е изправена пред неприятна реалност: квалифицирани специалисти, наети в изграждането на нейния завод в Аризона, биват уволнявани един след друг, броят на незаетите позиции се увеличава, а темпът на наемане на нови работници е все още по-слаб от уволненията.

TSMC се бори да запълни тези свободни позиции. До август 2024 г. ситуацията се влоши толкова много, че ако преди това прехвърлянето на служители от Тайван в Съединените щати беше рядко явление, сега такива служители са може би единствената надежда за компанията. Азиатската работна сила съставлява почти половината от 2200-те души, които изграждат завода в Аризона.

Защо беше необходимо всичко това?

Инициативата за изграждане на фабрика на американска земя не беше на TSMC, а на администрацията на Тръмп. Бившият американски президент и настоящ кандидат за Белия дом си постави за цел да намали зависимостта на страната си от вноса на чипове и техника и дори мечтаеше да прехвърли производството на Apple от Китай и Индия в Съединените щати.

Тръмп също искаше да защити САЩ от възможните последици от нарастващото напрежение между Китай и Тайван. TSMC вече заяви, че в случай на военен конфликт между Тайван и КНР, ще превърне местния си завод в останки, неподходящи за по-нататъшна употреба, с помощта на холандската ASML (най-големият доставчик в света на оборудване за производство на чипове)

Между другото, високопоставени фигури от САЩ също казаха, че заводите на TSMC трябва да бъдат взривени, ако Китай се обедини с Тайван. По-конкретно, тази идея беше открито изразена в края на 2023 г. от бившия американски високопоставен служител Елбридж Колби.

Как ще свърши всичко?

Условията на сделката на TSMC с предишното правителство на САЩ не бяха оповестени напълно, но според The ​​New York Times, компанията е предвидила 65 милиарда долара за този проект, като едновременно с това ще получи 6,6 милиарда долара безвъзмездни средства директно от американските власти.

Новите производствени мощности на TSMC в Аризона трябва да отворят 6000 работни места. Общо три завода са планирани за изграждане във Финикс, Аризона.

Изглежда, че TSMC все още не е загубила надежда, че ще наеме предимно местни жители, а не тайвански мигранти, които ще построят завода и след това ще работят в него. С нарастващото търсене на инженери в САЩ, местните колежи и университети увеличиха приема в съответните специалности, а TSMC таи надежди да привлече висшисти, както и студенти със стажове и изследователски проекти.

TSMC също така си партнира с колежи и технологично ориентирани училища за изграждане на “чисти стаи” – сърцето на производството на полупроводници, за да даде на учениците представа за процеса на превръщане на обикновен силиций в процесори, модули памет и други компоненти.

Компанията не губи надежда да приучи непокорните и свободолюбиви американци, които са добре запознати с правата си, към азиатски стил на работа. Тя ги изпраща в Тайван, за да видят от първа ръка как работят нейните местни служители. Все още няма информация колко ефективен ще бъде този метод, но TSMC има резервен план – тя осигурява на своите тайвански мениджъри обучение по комуникации, за да ги научи как да работят с американски служители.

Коментари по темата: „САЩ не са Тайван, разбраха бързо в TSMC”

добавете коментар...

  1. мхм

    наркоман е баща ти

  2. Някой

    На американците не им се работи. Повечето са наркомани.

  3. к

    белия човек не е робот като азиатците

Коментар