Cisco съкращава хиляди, насочва се към киберсигурност и AI

Cisco се опитва да диверсифицира бизнеса си в посока изкуствен интелект
(снимка: Cisco)

Продължават съкращенията във високотехнологичния сектор. Тази седмица се очаква мрежовият гигант Cisco да обяви редуциране на работната сила с 4000 души и да постави фокус върху киберсигурността и изкуствения интелект.

Новият кръг от съкращения на персонал ще станат ясни по време на тримесечния отчет на компанията. Според източници на Ройтерс, Cisco ще освободи приблизително същия брой служители, както при първата вълна от съкращения през февруари тази година – около 4000 души.

Към юли 2023 г. за компанията работят около 84 900 души, според официални данни. След публикацията за съкращения от петък, акциите на Cisco паднаха с 1%, а от началото на годината ценните книжа на американската корпорация са загубили 9% от стойността си.

Като най-големият производител на мрежово оборудване, Cisco се сблъсква със слабо търсене на своите продукти и ограничения на веригата за доставки. Компанията започна диверсификация на бизнеса си, като закупи Splunk – специалист в киберсигурността и анализа на големи данни – за 28 милиарда долара. Сделката ще позволи на Cisco да намали зависимостта си от продажбите на хардуер чрез насърчаване на абонаментен бизнес модел.

Според информирани източници, новите съкращения се дължат на факта, че компанията пренасочва вниманието си към области с по-високи темпове на растеж, като киберсигурността и технологиите за изкуствен интелект.

Cisco се ангажира да включи AI решения в своите предложения за клиентите. През май т.г. компанията обяви цел за приходи в размер на 1 милиард долара от AI продукти до 2025 г.

През юни Cisco стартира фонд от 1 милиард долара за инвестиране в стартиращи AI компании като Cohere, Mistral AI и Scale AI. В последните няколко години Cisco придоби 20 стартъпа за изкуствен интелект, по данни от компанията.

Коментари по темата: „Cisco съкращава хиляди, насочва се към киберсигурност и AI”

добавете коментар...

  1. Българин

    Кое CCIE беше във Виена? Аз ходих в Брюксел.

  2. Байно

    CCIE – беше си престижен сертификат наистина – ходеше се на лаб-ове във Виена.
    Сега няма същата сила както преди,затова няма и сми от сертификати (примерно CISSP и др.)

  3. Анонимен

    А имаше време когато да станеш CCIE ти беше гаранция, че ще вземаш много пари почти без да правиш нищо.

Коментар