Apple ще сглобява и флагмански айфони в Индия

Разговорите на Тим Кук с индийския президент Нарендра Моди дават резултат
(снимка: Tim Cook / X)

За първи път Apple ще повери сглобяването на най-актуалните си смартфони iPhone на предприятия в Индия, въпреки уверенията на Купертино за ключовата роля на Китай в производството на айфоните.

Редовните напомняния от ръководството на Apple за важността на Китай за компанията, и като пазар за продажби, и като производствена площадка, не омаловажават факта, че сглобяването на устройства от тази марка все повече се извършва в Индия, отбелязва Блумбърг.

За първи път монтажът на актуалното поколение смартфони от серията iPhone Pro ще бъде извършен в индийски предприятия, само няколко седмици след септемврийската премиера на новите устройства.

Тайванската компания Foxconn, която вече започна да обучава хиляди служители в завод в южния щат Тамил Наду, планира да започне да сглобява новото поколение iPhone Pro и iPhone Pro Max в Индия до края на годината.

Поставената задача е да се организират доставките на предполагаемите сглобени в Индия смартфони iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max с минимално забавяне спрямо световната им премиера през септември.

През дванадесетте месеца, предшестващи март тази година, Apple, чрез своите партньори, сглоби смартфони на обща стойност 14 милиарда долара в Индия. Това означава, че всеки седми iPhone е произведен там, но става въпрос за базови модели, ако такъв термин може да се използва за продукти на Apple.

В случая с iPhone 16, местно сглобените смартфони ще започнат да се доставят веднага след обявяването им, с изключение на по-старите модели от серията Pro. Ако всичко върви по план, и другите два партньора на Apple, Pegatron и Tata Group, ще започнат да произвеждат смартфони от серията iPhone 16 Pro в Индия.

До края на годината Apple очаква напълно да покрие доста скромните нужди на индийския пазар със своите смартфони от семейството Pro; в сравнение с вносните устройства, те ще струват на клиентите с до 10% по-малко.

Въпреки това дори местно сглобените iPhone ще останат по-скъпи на индийския пазар, в сравнение с пазарите в други страни, поради високите мита върху компонентите и електрониката. По-голямата част от водещите модели iPhone, сглобени в Индия, ще бъдат изнесени.

През предходните 12 месеца Apple успя да увеличи приходите си в Индия с 33% до рекордните 8 милиарда долара, така че нейните продукти също имат определени перспективи на вътрешния пазар в страната. До края на десетилетието, според анализаторите на Блумбърг, приходите на Apple в Индия може да достигнат 33 милиарда долара.

Коментар