Автомобилен гигант уволнява 1000 програмисти

Софтуерът играе все по-важна роля в управлението на системите на автомобила, но причинява и проблеми (снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на автомобили General Motors ще уволни повече от 1000 програмисти. Компанията се провали в разработването на автомобилен софтуер и сега освобождава част от ангажирания екип.

GM ще съкрати софтуерни инженери, базирани предимно в Съединените щати, съобщи Блумбърг. През последните няколко години компанията разширява своята работна сила за разработка на софтуер с очакването, че новите услуги като свързване на клиенти със станции за зареждане, цифрово съдържание и други неавтомобилни бизнеси един ден ще добавят милиарди долари годишни приходи. Явно нещо се е объркало.

„Докато изграждаме бъдещето на GM, ние трябва да опростяваме [операциите] за бързина и съвършенство, да правим смели избори и да приоритизираме инвестициите, които ще имат най-голямо въздействие”, каза говорител на GM, потвърждавайки съкращенията, без да уточни точният им брой.

Не е известно доколко това решение ще намали общата работна сила на GM за разработка на софтуер. Само в подразделението на компанията в Мичиган ще бъдат съкратени над 600 програмисти.

Софтуерът играе все по-важна роля в управлението на системите на автомобила, от наблюдение на зареждането на батерията до показване на развлекателно съдържание. Но въвеждането на нов софтуер се оказа много проблематично за GM.

Поради негативната реакция на потребителите към замяната на Apple CarPlay със собствено разработена информационно-развлекателна система, компанията беше принудена да спре продажбите на електрическия SUV Chevrolet Blazer. GM също се сблъска с проблеми с Cadillac Lyriq EV, дължащи се на софтуера.

Масовото уволнение на софтуерни разработчици идва два месеца след като бившите мениджъри от Apple Дейвид Ричардсън и Барис Четинок заеха позиции като старши вицепрезиденти в GM. Котировките на GM се промениха слабо в началото на търговията в понеделник, въпреки новината за съкращения.

Коментар