Лидерът в екшън камерите съкращава 15% от персонала

GoPro отчете спад на приходите от 22,7% през второто тримесечие
(снимка: GoPro)

Американският производител на екшън камери GoPro, водещ играч на този пазар, заяви, че ще съкрати 15% от работната си сила тази година, или 139 души, за да намали разходите като част от планирано преструктуриране, одобрено от борда на директорите.

Съкращенията ще започнат през третото тримесечие и ще приключат до края на 2024 г., съобщи Ройтерс. Към края на второто тримесечие GoPro разполагаше с 925 служители.

Плащанията, свързани със съкращенията, ще бъдат приблизително 5-7 милиона долара, които компанията ще изплати през третото тримесечие, а останалата сума ще бъде дължима до края на 2024 г.

GoPro отчете приходи от 186 милиона долара през второто тримесечие, приключило на 30 юни, което е спад от 22,7% на годишна база, докато оперативните разходи са нараснали с 5% до 103 милиона долара.

Според документите на GoPro, подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), компанията планира да намали оперативните разходи с приблизително 50 милиона долара, в сравнение с прогнозираните разходи за фискалната 2024 г.

Това е второто съкращаване на персонал от GoPro тази година. През март компанията съкрати 4% от работната сила и също така намали броя на офисите си по света.

През 2024 г. почти всяка голяма технологична компания е съкратила персонал и изглежда, че не се вижда края на тази тенденция, коментира Moneycontrol. Икономическата несигурност, свръхнаемането по време на пандемията и променящите се бизнес приоритети се посочват като основни причини за съкращенията.

Коментари по темата: „Лидерът в екшън камерите съкращава 15% от персонала”

добавете коментар...

  1. :o)

    Всичко е просто в търговията.
    Тръгне ли една компания да освобождава хора, гълта водица.
    22% спад на продажбите, 15% от “баласта” – извън лодката.
    То и всеки ръст стига някакъв пик, когато ти се изчерпа “невероятността” на продукта.
    Го про 1,2,3,4,5,6,7.8,9,10 – 10 поколения си накупиха тия камери.
    Съответно лека полека вече няма крещяща нужда от тях а производството е бълвало яко, т.е. пълно е със залежалки на склад.
    Очакваме скоро по някакви шано дискаунтъри “само на половин цена днес” 🙂

Коментар