Apple разделя App Store на две части

Apple беше принудена на угоди на европейските регулатори и ще раздели App Store
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple възнамерява да раздели подразделението App Store на две части: първата ще продължи да управлява магазина за приложения в предишната му форма, а втората ще работи по проекта за алтернативни платформи, които започнаха да се отварят в Европейския съюз.

След реорганизацията сегашният вицепрезидент на App Store, Мат Фишер, който заемаше тази позиция повече от десет години, ще напусне напълно Apple, съобщи анализаторът на Блумбърг – Марк Гърман.

„Мислех за това от известно време и с реорганизацията на отдела, за да отговори по-добре на новите предизвикателства и възможности, сега е подходящият момент да предам факела на двама изключителни лидери от моя екип”, казва Фишър в писмо до служителите.

Подразделението App Store вече ще се ръководи от Карсън Оливър, а отделът за алтернативна дистрибуция ще се оглавява от Ан Тай, главен продуктов директор на компанията. И двете подразделения ще бъдат наблюдавани от ръководителя на App Store – Фил Шилър.

Apple беше принудена да създаде нова структура, поради факта, че европейски служители настояха компанията да разреши използването на алтернативни платежни системи в мобилните приложения и да не възпрепятства пускането на алтернативни магазини за приложения.

Миналата седмица мобилният Epic Games Store, магазин за игри за iOS, стартира в Европа и Fortnite се завърна на платформата. Други магазини за приложения за iPhone също се появиха в региона, включително AltStore PAL, Mobivention и Aptoid.

Коментар