BMW електромобилите изпревариха Tesla в Европа

Електромобилите на BMW се оказаха по-търсени от Tesla през юли в Европа 
(снимка: CC0 Public Domain)

През юли BMW изпревари Tesla по продажби на електромобили в Европа. Това се случва за първи път, на фона на намаляващото търсене на електрически превозни средства като цяло и трудностите, изпитвани от много автомобилни производители.

Продажбите на изцяло електрически автомобили BMW в Европейския съюз скочиха с повече от една трета до 14 869 единици през юли, докато продажбите на Tesla в региона паднаха с 16% до 14, според глобалната консултантска компания за автомобилно бизнес разузнаване Jato Dynamics.

Въпреки това Tesla все още поддържа значителна преднина в годишните продажби, отбелязва Блумбърг в репортаж за промененото статукво на европейския пазар за електромобили.

Общият брой на регистрираните нови електрически превозни средства в Европа през юли възлиза на 139 300 единици, което е с 6% по-малко спрямо юли миналата година.

„Липсата на яснота около стимулите и бъдещето на електрическите превозни средства продължава да създава бариера за потребителите. Тези фактори, заедно с ниската остатъчна стойност на електромобилите, допринесоха за спада в продажбите през юли”, коментира анализаторът Фелипе Муньос от Jato.

Според експертите, търсенето на електрически превозни средства в Европа започна да намалява, след като Германия и Швеция спряха или намалиха субсидиите, което от своя страна накара производителите да преразгледат EV плановете си.

По-специално, Volkswagen обяви съкращаване на капацитета на скъпите заводи в Германия и възможно забавяне на пускането на нови електрически модели, докато Mercedes-Benz преразгледа плановете си за електрификация и производство на батерии.

BMW върви срещу тенденцията, благодарение на силното търсене на i4 и iX1, които изпревариха по продажби подобни модели на Mercedes и Audi. Същевременно Tesla Model Y запази позицията си на най-продаван електрически модел в Европа през първата половина на годината.

Китайските производители на автомобили като BYD и SAIC Motor също започнаха да разширяват присъствието си в Европа тази година, но заплахата от нови митнически тарифи на ЕС забави този напредък.

Коментар