Евтини лаптопи ще движат ръста на пазара

Лаптопи от началния ценови сегмент ще бъдат най-търсени до края на годината
(снимка: CC0 Public Domain)

До края на тази година доставките на лаптопи ще нараснат с 3,7% в световен мащаб, но търсенето ще се концентрира в началния ценови сегмент, според нов доклад на анализаторската компания TrendForce.

Компютърният пазар, който отдавна е доминиран от лаптопите, все още не се е възстановил напълно от последствията от пандемията, която доведе до презареждане и намаляване на търсенето. Но TrendForce смята, че глобалните доставки на лаптопи все пак ще се увеличат с 3,7% до края на годината, достигайки 173,65 милиона броя.

В същото време търсенето на нови преносими компютри ще се концентрира главно в началния ценови диапазон и в сегмента на лаптопите за образованието. Производителите очакват съживяване на търсенето, разчитайки главно на водещи модели с AI функции, но високите цени в условията на макроикономическа несигурност отблъсква много купувачи.

През следващата година, според TrendForce, само търсенето на лаптопи с AI функции от корпоративни купувачи ще позволи обемите на доставките да се увеличат с 5%, в сравнение с текущата година.

По отношение на географската диверсификация в производството на лаптопи също настъпват важни промени. Договорните производители се опитват да прехвърлят монтажа от Китай във Виетнам и Тайланд, а Индия също се опитва да привлече производители.

През тази година делът на Виетнам в глобалния пазар за услуги по договорно производство на лаптопи ще нарасне до 6%, според авторите на прогнозата. Dell и Apple ще бъдат най-активните играчи в тази посока на миграция.

Усилията на тайванските компании Quanta и Inventec, които обслужват HP Inc., да прехвърлят производството в Тайланд ще позволи на тази страна бързо да увеличи пазарния си дял в договорното производство до 2,3%. Ако миналата година само 7,2% от лаптопите са произведени извън Китай, то до края на текущата година този дял ще нарасне до 12,4%.

Така или иначе, никой от другите региони на планетата все още не може да се похвали с толкова големи мощности за производство на лаптопи и развита мрежа от доставчици на компоненти като Китай. Способността на крайните доставчици на лаптопи бързо да се адаптират към променящите се пазарни условия до голяма степен ще определи техния успех през следващите години.

Коментар