Хиперскейлърите ударно строят AI центрове за данни

Липсата на нови центрове за данни и голямото търсене водят до повишаване на цените за наемане на оборудване (снимка: CC0 Public Domain)

Броят на центровете за данни в процес на изграждане расте бързо, поради бума на изкуствения интелект, сочи проучване на CBRE. На водещите пазари в Северна Америка ръстът през изминалата година е около 70%, достигайки рекордните 3,87 GW капацитет.

Сред най-бързо развиващите се региони е Атланта, където обемите на изграждане на центрове за данни са се увеличили със 76% на годишна база до приблизително 1,3 GW. В Тексас (Остин и Сан Антонио) се изграждат 463 MW нов капацитет на центрове за данни, над четири пъти повече отколкото година по-рано.

Но бързото разрастване на капацитета е възпрепятствано от липсата на електричество и дългото време, необходимо за създаване на критичната инфраструктура, необходима за въвеждане на съоръженията в експлоатация.

Дори когато тези съоръжения започнат да функционират, само около 20% от техните ресурси ще бъдат достъпни за обикновените потребители; около 80% от 3,87 GW вече са запазени от хиперскейлъри, облачни доставчици и оператори на центрове за данни, които отдават под наем AI ускорители.

CBRE съобщава, че капацитетът на центровете за данни на ключови пазари е нараснал с 10% през първата половина на 2024 г., като миналата година са работили съоръжения с капацитет 1,1 GW.

Наличието на капацитет обаче все още е ограничено, тъй като средно само 2,8% от ресурсите са свободни в тези региони. Клиентите могат да се обърнат към по-малко популярни райони като Централен Вашингтон, Минеаполис, Хюстън или Денвър, тъй като 10% от капацитета е свободен на второстепенните пазари в Северна Америка.

Липсата на нови центрове за данни и голямото търсене водят до повишаване на цените, макар и не толкова бързо, колкото миналата година. Средното месечно търсене е 250-500 kW на ключови пазари, като нараства със 7% през Q1 на 2024 г. до $174/kW на месец.

Очаква се наемите да продължат да растат през втората половина на годината, до голяма степен поради нарастващите разходи за строителство и оборудване. Тенденцията се движи и от използването на по-ресурсоемки AI ускорители. Например, консумацията на един ускорител Nvidia Blackwell може да достигне 1200 W.

Според експертите на CBRE, изграждането на нови центрове за данни ще става по-скъпо. От друга страна, зле оборудваните стари центрове за данни, които не са готови да работят с модерни ускорители, могат да станат по-достъпни за по-малко взискателните потребители.

Предвижда се, че второстепенните пазари в Северна Индиана, Айдахо, Арканзас и Канзас, поради изобилието от евтина земя и енергия, могат да се превърнат в нови региони за разгръщане на центрове за данни.

Що се отнася до енергетиката, недостигът на трансформатори, превключватели и генератори ще продължи още четири години, което ще се отрази на времето за изграждане на центровете за данни. CBRE отбелязва, че клиентите, които желаят да получат необходимия капацитет навреме, трябва да сключат договори 2-4 години преди очакваното въвеждане в експлоатация на съоръженията.

Коментар