Прокрадва се идея за електрифициране на топлофикациите в Европа

Отоплението на домовете ни е най-ефективно чрез топлофикационни мрежи, но преминаването им към възобновяеми източници се оказа особено трудно
(снимка: CC0 Public Domain)

Новите топлофикационни системи могат да се възползват от технологията за превръщане на електроенергия в топлина – като възможна нисковъглеродна алтернатива. Но струва ли си?

Един от най-големите фактори, допринасящи за изменението на климата, е нещо, за което повечето хора не мислят много – температурата в домовете и работните им места. Отоплението и охлаждането на обитаемите ни сгради представлява почти половината от общото брутно крайно потребление на енергия в Европейския съюз, според Евростат. Почти цялата тази енергия е свързана с нуждите от отопление.

Основната цел на ЕС за 20% енергоспестяване за 2020 г. не беше постигната. Днес делът на възобновяемите енергийни източници осигурява само 24,8% от крайното потребление на енергия за отопление и охлаждане, пак според Евростат.

Макар че топплофикацията като метод за поддържане на топлинния комфорт на домовете е доказана като най-ефективната технология, топлофикационните мрежи из цяла Европа са предимно стари, наследени системи, работещи най-вече с горива. Някои от тях са свързани с ТЕЦ, тоест излишната топлина от някоя електроцентрала се транспортира през подземни тръби за отопление на домове и предприятия в околността.

От електричество към топлина?

Съществува потенциал за използване на тези централизирани системи с нови източници на топлинна енергия. А някои заинтересовани страни твърдят, че технологиите за превръщане на електричество в топлина могат да бъдат добро решение, тъй като използват чист източник – възобновяема енергия.

Преобразувайки електричеството в топлина, технологиите имат потенциала да помогнат за увеличаване на дела на възобновяемата енергия в сектора на централното отопление. Методът на превръщане на възобновяемия ток в отопление може да бъде полезен в големите отоплителни системи, които – поради голямото си потребление на топлина и поради липсата на местни възобновяеми енергийни източници – са най-трудни за декарбонизиране.

Операторите на централно отопление в Полша например са проявили особен интерес към технологията, тъй като страната има богат опит с централно отопление, но също така има и голяма нужда да се отърве от интензивното използване на въглища.

Предимството на този процес е, че позволява декарбонизация в централното отопление и допринася за внедряването на възобновяеми енергийни източници за постигане на необходимия дял от възобновяеми горива,“ обяснява Мариуш Михалек, президент на Управителния съвет на Полската асоциация на комбинираните топло- и електроцентрали.

„Електрическите котли, работещи със системи за съхранение на топлина, могат да използват излишъка от възобновяема електроенергия, наличен в енергийната система, за да произвеждат зелена топлина и да я доставят в захранващата мрежа в пиковите моменти на търсене“, допълва той.

Струва ли си?

Поддръжниците на технологията напомнят, че еврокомисията все още не е въвела специално законодателство за насърчаване на използването на тази технология.

Има стремеж за постепенно премахване на котлите с изкопаеми горива в Директивата за енергийните характеристики на сградите и новите правила за екодизайн, увеличените цели за добив на енергия от възобновяеми източници, разпоредбите на Директивата за енергийна ефективност за насърчаване на централно отопление и охлаждане, базирано на възобновяеми енергийни източници, и ред други нови регулации.

Но добре известен факт е, че термалните слънчеви системи са далеч по-ефективни от фотоелектричните. По отношение на чистата ефективност при събиране на енергия от слънцето, слънчевата топлина е по-ефективна: около 70%, докато фотоволтаиката е с ефективност около 20%. Много по-лесно и ефективно е и краткосрочното и дългосрочното съхраняване на топлинната енергия.

Много европейски проекти вече са доказали, че слънчевата енергия е достатъчно надежден източник на топлинна енергия за захранване на топлофикационна мрежа чрез изграждането на топлинен буфер. Това е огромен резервоар с размерите на басейн или езеро, който цяло лято се подгрява чрез термални слънчеви колектори, а през студения сезон отдава топлината си на домовете и офис-сградите.

При наличието на вече изградена топлофикационна мрежа включването на термална слънчева система е многократно по-ефективно и дълготрайно решение от преобразуването на ток в топлина.

Коментари по темата: „Прокрадва се идея за електрифициране на топлофикациите в Европа”

добавете коментар...

  1. ха

    По време на втората световна в Швейцария или Белгия са ползвали електрически котли за парните си локомотиви. Електроенергия от ВЕЦ-овете им е имало предостатъчно, докато въглищата са липсвали, защото нямало кой да ги копае. Работниците просто били на фронта…

  2. Пешо

    Електрически котли – пълна тъпотия – централите на водород, произведен от електричество е съвсем друга бира. Пълни тъпотии.

Коментар