Samsung ще обновява 7 години софтуера на смарт телевизорите

Новите смарт телевизори на Samsung ще получават софтуерни актуализации в продължение на 7 години (снимка: CC0 Public Domain)

Корейският производител Samsung обяви, че ще пуска актуализации на операционната система Tizen за своите смарт телевизори в продължение на седем години от датата, на която устройствата се появят на пазара.

На този етап нововъведението се отнася за някои ТВ модели, пуснати през 2023 г., както и за телевизори, представени през март 2024 г., уточнява Arstechnica.

Съобщението за промяната в политиката на Samsung за актуализиране на софтуера на телевизорите дойде малко след като южнокорейската компания заяви, че смартфоните от серията Galaxy S24 също ще имат софтуерни актуализации за седем години.

„С безплатни надстройки на Tizen за седем години, приложими за телевизори с изкуствен интелект, ние ще разширим разликата в пазарния дял с китайските компании”, коментира официален говорител на Samsung.

Корейската компания продължава да бъде най-големият производител на смарт телевизори в света, но конкурентите от Китай постепенно намаляват разликата. Глобалният пазарен дял на Samsung по брой телевизори е спаднал от 20,3% през първото тримесечие на 2023 г. до 18,8% през първото тримесечие на 2024 г., според Omdia.

В същото време пазарният дял на китайската TCL за същия период се е увеличил от 9,8% на 11,6%. Делът на южнокорейската LG остава практически непроменен и възлиза на 11,8%.

Конкуренцията на пазара на смарт телевизори е толкова изострена, че правителството на Южна Корея накара Samsung да си партнира с LG. Съвместната работа на компаниите доведе до факта, че Samsung започна да продава телевизори, оборудвани с OLED панели от LG Display.

Що се отнася до новото изявление на Samsung относно софтуерните актуализации на телевизорите за седем години, конкретен списък с модели, които ще бъдат засегнати от тази промяна, не беше обявен.

Коментар