Япония строи най-мощния суперкомпютър в света

Суперкомпютърът Fugaku скоро ще има много по-мощен наследник
(снимка: Riken)

Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония (MEXT) обяви планове за изграждане на наследник на суперкомпютъра Fugaku, който преди време беше най-бързият в света. Институтът за физични и химически изследвания (RIKEN) и Fujitsu ще започнат разработване на машината през следващата година, съобщи Nikkei.

Новият суперкомпютър ще се използва за работа с изкуствен интелект за научни цели. Машината ще демонстрира производителност за AI алгоритми от 50 екзафлопа и пикова производителност на ниво зетафлоп при избрани задачи. С други думи, системата ще може да изпълнява един секстилион операции с плаваща запетая (зетафлоп е хиляда пъти повече от екзафлоп) и ако Япония изгради такава система до 2030 г., тя наистина ще има най-мощния суперкомпютър в света.

Всеки изчислителен възел на суперкомпютъра Fugaku Next ще има пикова производителност от няколкостотин терафлопа за изчисления с двойна точност (FP64), около 50 петафлопа за половин точност (FP16) и около 100 петафлопа за 8-битова точност. HBM паметта ще осигури пропускателна способност от няколкостотин TB/s. За сравнение, изчислителният възел Fugaku осигурява 3,4 терафлопа за FP64, 13,5 терафлопа за FP16 и 1,0 TB/s честотна лента на паметта.

За първата година от разработване на системата министерството ще отдели 4,2 милиарда йени (29,05 милиона долара), а общото държавно финансиране ще надхвърли 110 милиарда йени (761 милиона долара). Разработката ще бъде ръководена от RIKEN, един от най-реномираните изследователски институти в Япония.

Като се вземе предвид фактът, че MEXT изисква максимално присъствие на японски технологии в системата, оборудването ще се доставя предимно от Fujitsu. Документите на MEXT не посочват никакви специфични изисквания към архитектурата на Fugaku Next – вероятно това ще бъдат централни процесори със специализирани ускорители или комбинация от централен и графичен процесор.

Ако наследникът на Fugaku работи с процесори Fujitsu, той ще получи чипове, очаквани след Monaka, който има до 150 Armv9 ядра. Говорим за компонент в многочипова конфигурация, разпределен върху многоядрени кристали и SRAM и I/O кристали. Последните осигуряват работа с DDR5 памет, както и PCIe 6.0 и CXL 3.0 интерфейси за различни ускорители и периферия.

Основните кристали ще бъдат произведени с помощта на 2-нанометрова технология на TSMC. Наследникът на Fujitsu Monaka ще има по-голям брой ядра и по-мощни интерфейси – може да се произвежда по технологичен процес от клас 1-нм или дори по-напреднал.

Коментар