Продажбите на смартфони ускориха темпо

Android смартфоните ги очаква солиден ръст от над 7,1% тази година
(снимка: CC0 Public Domain)

Има предпоставки за ускорен растеж на пазара за смартфони до края на 2024 г., според нов доклад на IDC. Анализаторите очакват доставките на смартфони да нараснат с 5,8% тази година до 1,23 милиарда единици, което е увеличение от 4% спрямо предишните прогнози. Подобрената прогноза е улеснена от положителните резултати през първото полугодие.

Доставките на смартфони са се увеличили с 12% през първото тримесечие на годината, а през второто – с 9%. В страни с развиващи се икономики базовите смартфони с Android са много популярни.

На пазарите със силни икономики потребителите се интересуват повече от скъпи модели смартфони, които предлагат функции с изкуствен интелект. Китайският пазар на смартфони също показва положителна динамика на търсенето.

Докато продажбите на Android смартфони се очаква да нараснат с 7,1% като брой тази година, iPhone ще добави само 0,8%, прогнозира IDC. Смартфоните на Apple са възпрепятствани не само от конкурентите на китайския пазар, но и от ефекта на високата база, формирана година по-рано.

Възможно е успешният дебют на GenAI функциите Apple Intelligence, заедно с пускането на семейството iPhone 16, да осигурят на Apple по-висока динамика на търсенето през текущата половина на годината. През 2025 г. този фактор ще даде възможност на компанията да увеличи обема на доставките с 4%.

Като цяло продажбите на смартфони с генеративни AI функции ще нараснат с 344% тази година, завладявайки 18% от пазара, според анализаторите на IDC. От друга страна, разпространението на такива устройства ще бъде затруднено от тяхната висока цена.

По-рано IDC прогнозира, че смартфоните с AI функции ще достигнат 19% дял до края на тази година. В случая прогнозата се промени на по-песимистична.

Коментар