Пазарът на облачни услуги – кои са лидерите

Развитието на облачната инфраструктура е погълнало $48 милиарда долара за тримесечие
(графика: CC0 Public Domain)

Проучване на глобалния облачен пазар разкрива интересни данни за водещите играчи и приходите от продажби на инфраструктура и услуги. Данните идват от Synergy Research Group и обхващат периода април-юни 2024 г.

Глобалните разходи за облачни инфраструктурни услуги (включително IaaS, PaaS и частни услуги) достигнаха 79 милиарда долара през второто тримесечие. Разходите за последните 12 отчетни месеца (до края на юни) възлизат на приблизително 297 милиарда долара.

Челната тройка на облачните доставчици в световен мащаб остава непроменена: Amazon (AWS), Microsoft и Google контролират съответно 32%, 23% и 12% от пазара. Следват Alibaba, Oracle и Salesforce, според данните на Synergy Research.

От географска гледна точка, Amazon, Microsoft и Google са водещи във всички региони на света с изключение на Китай, където първите три облачни доставчици са Alibaba, Tencent и China Telecom, следвани от Huawei, China Unicom и China Mobile. Тази картина се обяснява с геополитически фактори, поради които западните доставчици на облачни услуги са ограничени в своите възможности на китайския пазар.

В Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион (с изключение отново на Китай) и други части на света класацията на най-големите облачни доставчици включва още IBM, Oracle, NTT и Fujitsu.

САЩ остават най-големият пазар за облачни услуги в света. Следва Китай, който е доста пред други страни, включително Япония, Обединеното кралство, Германия и Индия. Заедно, САЩ, Китай, Азиатско-тихоокеанският регион и Европа формират над 90% от световния пазар на облачни услуги.

Amazon, Microsoft и Google управляват заедно глобална мрежа от над 560 центъра за данни. Само през второто тримесечие на 2024 г. тези компании са инвестирали повече от 48 милиарда долара в развитието на инфраструктура: по-голямата част от средствата са отишли ​​за изграждане, оборудване и актуализиране на центрове за данни и свързани мрежи.

Коментар