Nvidia олекна с 300 млрд. долара за един ден

Дженсън Хуанг е изправен пред сериозно предизвикателство да промени пазарната тактика на компанията (снимка: Nvidia)

Рекорден спад в цената на акциите сполетя основния бенефициент от бума на изкуствения интелект – американския доставчик на AI ускорители Nvidia. Компанията загуби 300 милиарда долара от пазарната си капитализация само за един ден.

Интересът на Министерството на правосъдието на САЩ към бизнес практиките на Nvidia на пазара за системи с изкуствен интелект не е от вчера, но тази седмица разследващите агенции се придвижват към получаване на официални показания за евентуални нередности, съобщи Блумбърг. Новината предизвика рекорден спад в цената на акциите на компанията.

По време на основната търговска сесия вчера акциите на Nvidia загубиха почти 10% от цената си, а след затваряне на фондовата борса паднаха с още 2% – за компанията тази динамика доведе до намаляване на пазарната капитализация с почти 300 милиарда долара за един ден. Това всъщност беше най-лошият ден за Nvidia от март 2020 г., отбеляза в репортаж CNBC.

Интензивният ръст в цените на акциите на Nvidia през последните няколко години се дължи именно на нарастващото влияние на компанията на пазара на компоненти за системи с изкуствен интелект, но когато антитръстовото разследване застраши поддържането на този ръст, борсата реагира мигновено.

През юни Nvidia успя за кратко да се превърне в най-голямата публично търгувана компания в света по пазарна капитализация. Тя не запази първата позиция, но с наближаване на тримесечния отчет през август цената на акциите ѝ възобнови растежа си.

След публикуване на тримесечната данни обаче котировките на Nvidia паднаха с почти 7%, тъй като инвеститорите се страхуват от забавяне на растежа на приходите в сървърния сегмент. Компанията получава повече от 40% от приходите си от продажба на ускорители на големи играчи на пазара на облачни изчисления.

Ако антимонополните власти принудят Nvidia да промени пазарната си тактика, това може да окаже неблагоприятен ефект върху приходите ѝ. Тези опасения са отразени в спада на цената на акциите на компанията по време на вчерашната търговия.

Коментар