Кристалният силиций остава фаворит при сградно-интегрираните фотоволтаици

Инвеститори, архитекти и строители трябва да започнат да мислят за слънчевите панели като интегрална част от сградите (снимка: CC0 Public Domain)

Сградно-интегрираните фотоволтаични системи се оценяват като пазар на стойност 12,49 милиарда долара за 2024 г., който е на път да достигне 27,41 милиарда долара през 2029 г., нараствайки с по 17% годишно. Очаква се кристалният силиций да бъде доминиращата технология през този период.

Фотоволтаичните панели, които се интегрират в сградите – но не само по покривите, а и по фасадите и други елементи на постройките – стават все по-популярни. През следващите пет години този пазар ще нараства средно с по 17% годишно, според прогноза на Markets and Markets.

Последният доклад от Програмата за фотоволтаични енергийни системи на Международната агенция по енергетика (IEA-PVPS) казва, че сградно-интегрираните фотоволтаици (BIPV) ще се окажат ключови за декарбонизирането на големите градове. Това не е изненадващо, като се има предвид, че един от основните принципи на новата енергетика е производството и потреблението да са колкото се може по-близко, по възможност – на едно място.

Въпреки усилията за технологично разнообразяване кристалният си силиций остава цар на тази арена. Това се дължи на факта, че нивата на ефективност на кристалните силициеви слънчеви клетки са по-високи, особено при монокристалните, отколкото тези при „конкурентните“ тънкослойни технологии. Силицият е по-ефективен при преобразуването на светлината в електричество и по-добър при осигуряването на слънчева енергия от малка площ, каквато е налична върху строителните повърхности.

Кристалният силиций е утвърдена технология, широко прилагана в соларната индустрия. Неговата дълга история на надеждност и производителност му дава предимство пред другите, по-млади или по-малко доказани технологии като тънкослойните, гъвкави и цветни клетки.

Наред с това глобалният капацитет за производство на соларни панели от кристален силиций е много по-висок от този за тънкослойните технологии. Достъпността на материала също е фактор, осигурявайки на фотоволтаичната индустрия готовност да отговори на нарастващото търсене на пазара на BIPV.

Покривите, естествено, остават предпочитано място за инсталиране на фотоволтаици, но все по-често соларните панели се вплитат във фасадите и то доста елегантно. Например балконските соларни панели стават все по-често използвани. Все по-често се наблюдава и интегриране на фотоволтаици във фасадите на сградите като неразривна част от дизайна и естетиката.

На този етап вече е нужно да се мисли за преодоляване на пропастта между соларния сектор и строителната индустрия, предупреждава Програмата за фотоволтаични енергийни системи на Международната агенция по енергетика.

Инвеститорите, архитектите и строителите трябва да мислят за слънчевите панели така, както мислят за покрива, изолацията, прозорците на сградите – тоест като за нещо, което е неотменима част от всяка нова конструкция. Тогава BIPV може да се превърне в жизнеспособна опция за строителния сектор за постигане на сгради с нулево потребление на енергия и декарбонизиране на градовете.

Коментар