Apple показва днес новия iPhone 16

На голямото събитие тази вечер Apple ще демонстрира новия си iPhone 16
(снимка: CC0 Public Domain)

Традиционното септемврийско събитие на Apple, на което компанията представя новите си флагмани iPhone и други ключови продукти, ще се състои днес. Под мотото “It’s Glowtime” се очаква ИТ гигантът от Купертино да покаже iPhone 16, наред с други хардуерни и софтуерни иновации.

Аудиторията вероятно ще научи за нови модели смарт часовници Apple Watch, слушалки AirPods, мобилната платформа iOS 18, десктоп системата macOS Sequoia и усъвършенствани AI функции Apple Intelligence. Събитието ще се проведе в централата на Apple в Купертино тази вечер и може да се наблюдава онлайн в YouTube канала и сайта на компанията.

В центъра на вниманието, разбира се, е iPhone 16 – най-мощния смартфон на компанията и с най-добрите камери в Pro моделите от линията. Новите айфони ще получат актуализирани хардуерни характеристики, а софтуерът ще бъде подсилен с нови AI функции на Apple Intelligence, вкл. подобрен гласов асистент Siri, инструмент за генериране и редактиране на изображения, възможност за запис и транскрибиране на разговори и др., съобщи The Verge.

Самата дума „glowtime” в заглавието на събитието вероятно е препратка към ефекта на блясък, който се появява в краищата на екрана на iPhone, когато Siri се активира в iOS 18. Според Марк Гърман, репортер на Блумбърт, „glowtime” е и вътрешното име на macOS Sequoia, която вероятно ще стане достъпна за собствениците на съвместими устройства заедно с iOS 18 по-късно тази есен.

AI възможностите на Apple Intelligence изискват мощен микропроцесор, за да работят. През последните няколко години компанията вгражда в новите си базови модели на iPhone флагманския процесор от предишното поколение, докато по-класните модели идват с нов чип.

Процесорът Apple A17 Pro в iPhone 15 Pro в момента е единственият чип от A-серията, който поддържа Apple Intelligence. Според слуховете, тази година всички версии на iPhone 16 ще бъдат оборудвани с новия микропроцесор A18.

Очаква се задната част на iPhone 16 да има различен дизайн от това, което сме свикнали да виждаме през последните години. Това се отнася най-вече за основната камера. Твърди се, че сензорите на основната камера в iPhone 16 са разположени вертикално един спрямо друг, както в iPhone 12 и iPhone X, а не диагонално, както във всички модели от iPhone 13 насам.

Събитието на Apple се промотира от компанията с името “It’s Glowtime”
(графика: Apple)

Според анализатора Минг Чи Куо, iPhone 16 също ще има по-добър живот на батерията, в сравнение с моделите от миналата година. Предполага се, че iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще имат идентични камери. И двете устройства може да получат телефото обектив с 5x увеличение, който в момента е изключителен за iPhone 15 Pro Max. Ултраширокоъгълният модул също се очаква да бъде подобрен чрез използване на по-голям 48-мегапикселов сензор.

Слуховете сочат, че моделите Pro и Pro Max ще бъдат оборудвани с по-големи екрани от сегашното поколение айфони. По-рано тази година Марк Гърман написа, че iPhone 16 Pro ще има 6,3-инчов екран, а iPhone 16 Pro Max ще предложи 6,9-инчов екран. Моделите iPhone 15 Pro и Pro Max са оборудвани с дисплеи с диагонал съответно 6,1 и 6,7 инча.

Apple ще оборудва iPhone 16 с нови чувствителни на натиск бутони отстрани на корпуса. Това ще направи възможно внедряване на функция, която позволява на камерата да се фокусира при леко натискане на бутона и да прави снимка при по-силно натискане. Тази функция вероятно ще бъде налична само в моделите Pro. Като цяло обаче не се очакват големи промени в дизайна на новите смартфони на Apple.

Phone 16 e най-мощния смартфон на Apple и с най-добрите камери в Pro версията
(снимка: Apple)

Като част от предстоящото събитие се очаква Apple да обяви нови смарт часовници Apple Watch Series 10 (вероятно X), които ще бъдат по-тънки и по-сложни от моделите Series 9. Според слуховете, един от новите продукти е Watch Ultra с 49 мм екран и нов процесор. Очаква се и обновена версия на стандартния модел Watch Ultra, както и по-достъпен Watch SE с пластмасов корпус.

В допълнение, Apple ще обяви нови безжични слушалки AirPods под формата на базови и средни модели. Възможно е обновените AirPods Max да се появят с USB Type-C интерфейс и в нови цветове. Най-вероятно новите AirPods ще заменят версиите от второ и трето поколение.

Очаква се моделът от среден клас да включва дизайн в стил AirPods Pro, шумопотискане и калъф с вграден високоговорител, който поддържа функцията Find My. И двата нови продукта ще се предлагат с калъфи, оборудвани с USB Type-C конектор за зареждане.

Възможно е на днешното събитие Apple да обяви и нов Mac Mini, чийто размер е сравним с приставката Apple TV. Очаква се доставките на Mac Mini да започнат този месец, а на Pro версията – през октомври.

Коментари по темата: „Apple показва днес новия iPhone 16”

добавете коментар...

  1. Голям праз

    @Anonimous
    Тоя пък. Открил екосистемите чак в Apple. За екосистемата на Google чувал ли си? Всичко, което написа, го има в инструментите на Google. И със сигурност не говорим за евтини андроид телефони, които се сравняват в iPhonе. Говорим за флагманите на водещите производители, защото самият iPhone има характеристиките на флагман. Е няма как да убедиш някого, освен фанатиците, че е по-добър от флагмански андроид телефон

  2. Абсолютно

    Напълно си прав, браво за точния коментар!

  3. Anonymous

    Някой питал ли те е бе смешко

  4. Anonimous

    Не си прав, екосистемата на Apple е много добра и удобна за ползване, особенно ако става въпрос за сигурността, има вградени функции които са безплатни и удобни за ползване. Може би има остарели модели но операционата система много по-удобна от андроид. Ползвах няколко години телефон с андройд, след това реших да си взема нещо по-различно и си взех Iphone, и мога да каже че много по-удобен от телефон с андройд, няма забиване, няколко години го ползвам за всичко и съм доволен, не го ползвам за игрите а за работа. Apple идеален за бизнеса защото има вградени възможности които много добри например: reminders, notes, Memos, Books, Shortcuts automation, Tips и много други опции. Много доволен съм от reminders, можеш да го ползваш за планиране и за много други неща, достъпно и през уеб версия всичко се синхронизира и безплатно.

  5. Смях

    Каквото и да правят и да пускат, iphone си остават най слабите и смешни телефони на пазара. Не мога да бият Самсунг и Хауей по батерия, издръжливост и производителност.
    Само тъпите хора дават толкова пари за такъв слаб телефон

Коментар