Арестуваха финансовия директор на водещ играч при смартфоните

Финансовият директор на водеща компания за смартфони е задържан от китайските власти
(снимка: CC0 Public Domain)

Финансовият директор на китайския холдинг Transsion беше арестуван, съобщиха официално от компанията, която е един от най-големите доставчици на смартфони на световния пазар.

Не се уточнява какви обвинения са повдигнати на задържания от китайските власти Сяо Йонхуей. Арестът му е заради започнали следствени действия, причината за които също не се съобщава от официалните източници.

В изявление Transsion уверява, че организационната структура на компанията ѝ позволява да работи устойчиво дори при липса на финансов директор. Въздействието на това събитие върху дейността на Transsion ще бъде минимално, заявиха от ръководството на холдинга.

Transsion е най-големият доставчик на смартфони за пазарите на Африка, Пакистан, Бангладеш и Филипините. В глобалната класация нейните марки общо заемат пето място с дял от 8,3% към края на миналата година.

Бизнесът на Transsion, разрастващ се на пазарите в Южна Азия, Африка, Латинска Америка и Руската федерация, може да изстреля компанията до четвърто място в глобален мащаб, отбелязва SCMP.

Компанията притежава марките Tecno, Itel и Infinix, както и Oraimo, под които продава дигитални аксесоари. Продуктите с тези марки сe доставят в повече от 70 страни по света.

Миналата година Transsion успя да увеличи своите доставки на смартфони с 30,8% до 94,9 милиона единици, а тази година компанията може лесно да премине границата от 100 милиона бройки. Само през второто тримесечие на годината Transsion е доставила 25,5 милиона смартфона на пазарите, на които оперира.

Коментар