IFA 2024: Honor показа тънък AI лаптоп със Snapdragon

Honor показа мобилни AI иновации пред Кай Вегнер, кмет на Берлин (снимка: Honor)

Три революционни мобилни решения с изкуствен интелект представи китайският бранд Honor на изложението IFA 2024 в Берлин: компютър с изкуствен интелект, задвижван от платформите Snapdragon X Elite, AI Agent и AI Deepfake Detection. 

Според представители на Honor, Qualcomm и Microsoft, сближаването на изкуствения интелект и технологията Snapdragon оформя бъдещето на мобилните изживявания. „Когато става въпрос за мобилни компютри, изкуственият интелект не е просто модна дума, а революция”, заяви Джордж Джао, главен изпълнителен директор на Honor Device.

Той подчерта, че компанията се ангажира да работи с партньорите, за да предостави “мощни възможности за изкуствен интелект и безпроблемна свързаност”, като същевременно защитава личните данни на потребителите.

Qualcomm, от своя страна, вярва, че NPU е “тайната към отключване на истинския потенциал на изкуствения интелект в персоналните компютри”, каза Алекс Катузян, главен мениджър на групата MCX в Qualcomm Technologies.

Snapdragon X Elite разполага с вграден NPU и дава възможност на AI компютри като Honor MagicBook Art 14 да предоставят преживявания с изкуствен интелект от следващо поколение. “Потребителите не само ще видят значително увеличение на възможностите, ефективността на NPU се изразява и в по-дълъг живот на батерията”, каза Катузян.

Пейзажът на персоналните компютри претърпява радикална трансформация, задвижвана от напредъка в областта на изкуствения интелект и възхода на платформите Snapdragon, заявиха от Honor.

Новият лаптоп Honor MagicBook Art 14 Snapdragon e подхранван от възможностите на Honor за изкуствен интелект на ниво платформа и e разработен в сътрудничество с лидери в индустрията. Моделът възвестява нова ера при компютрите, категорични са от компанията.

Компактен и лек, MagicBook Art 14 Snapdragon включва функции за изкуствен интелект на ниво платформа, заедно с хардуерни и софтуерни решения за висока производителност и подобрено потребителско изживяване. Моделът пренася леките и тънки характеристики на смартфоните в лаптопите. Според компанията, това е най-лекият и тънък компютър с изкуствен интелект на пазара, с тегло приблизително 1 кг и тънкост 1 см.

Новият Honor MagicBook Art 14 Snapdragon идва с вградени хардуерни и софтуерни възможности за изкуствен интелект (снимка: Honor)

Honor MagicBook Art 14 Snapdragon разполага с 14,6-инчов FullView Touch Display с 3,1K резолюция и съотношение екран-тяло 97%, което е най-голямото сред 14-инчовите лаптопи. Компютърът се захранва от процесор Qualcomm Snapdragon X Elite, който е производителен, енергийно-ефективен и сигурен.

MagicBook Art 14 Snapdragon също така дава възможност за плавен преход на x86 приложенията на Windows към архитектурата Windows на Snapdragon. Въз основа на дългогодишни изследвания на екосистемата, Honor e създал библиотека от горещи точки, която използва изкуствен интелект на ниво платформа, за да идентифицира често използвани сценарии и да задейства ефективно оптимизиране на прехода.

Средното време за зареждане с оптимизация е подобрено с 16% в разнообразен набор от приложения за Windows. Понастоящем Honor е оптимизирал общо 14-те най-добри приложения в шест основни категории, включително браузъри, онлайн срещи, медии, офис, социален софтуер и инструменти.

Иновативният лаптоп Honor MagicBook Art 14 Snapdragon скоро ще бъде наличен в Германия, Франция и Италия.

Личният асистент Honor AI Agent се разглежда от компанията като крайъгълен камък на мобилния изкуствен интелект, призван да опрости ежедневието на потребителите. Чрез интуитивно разбиране на заявките и намеренията на потребителите на базата на анализ на езика и технология за осъзнаване на потребителския интерфейс, AI агентът се учи от техните навици и средата на устройството, за да взима интелигентни решения в различни приложения и услуги и да автоматизира сложни задачи.

Honor демонстрираха в Берлин как потребителите могат да намерят и отменят нежелани абонаменти в различни приложения само с няколко прости гласови команди на своите смартфони. AI агентът се очаква със серията Honor Magic7 по-късно тази година в Китай.

Междувременно, Honor представи първата в света технология с изкуствен интелект за откриване на фалшификати – AI Deepfake Detection, вградена в устройството. Това новаторско решение е предназначено да защити потребителите от все по-разпространената заплаха.

Системата използва усъвършенствани алгоритми за щателен анализ на различни елементи, включително синтетични несъвършенства на ниво пиксел, артефакти при композиране на граници, непрекъснатост между кадрите, последователност в прическата от лице до ухо и позициониране на синтетични следи.

Като изследва тези характеристики, технологията може точно да идентифицира манипулираното съдържание, разграничавайки истинските медии от измамните промени.

Коментар