“Дежавю” технология предвижда престъпления

Изкуственият интелект ще помогне в превенцията на престъпления
(снимка: ETRI)

Изследователи разработиха нова технология, която може да предвиди престъпление, преди то да се случи. Иновацията, наречена Dejaview, вече се тества в Южна Корея.

Южнокорейският изследователски институт по електроника и телекомуникации (ETRI) създаде нова система с изкуствен интелект, която вече е свързана със системи за видеонаблюдение за откриване и прогнозиране на престъпления в реално време. Нещо подобно видяхме преди повече от 20 години във филма Minority Report.

Създателите на технологията я наричат Dejaview (дежавю – вече видяно). Тя съчетава минали записи от наблюдение, местоположение, статистика за престъпления и други данни.

Според изследователите, Dejaview прилага „подход, базиран на промяна”, като използва два метода, включително технология за прогнозиране на престъпления, основана на време/пространство, и технология за прогнозиране на рецидивизъм, ориентирана към човека.

Изкуственият интелект използва данни за минали престъпления, за да предскаже възможни инциденти на определено място, като вземе предвид и времето, когато това може да се случи.

Втората функция на системата се фокусира повече върху идентифицирани „високорискови лица”, които са заподозрени в извършване на незаконни дейности. Системата наблюдава техните действия с помощта на AI, който анализира различни движения.

Разработчиците се надяват, че правоприлагащите органи могат да използват Dejaview в реално време за по-добър контрол на обществения ред и предотвратяване на престъпления.

Коментар