Пейджърите като оръжие – убити и ранени в Ливан

Комуникационни устройства като пейджърите могат да бъдат взривени дистанционно
(на снимката: Gold Apollo пейджър)

Хиляди ръчни пейджъри избухнаха почти едновременно в Ливан и в части от Сирия, ранявайки членове на групировката Хизбула, иранския посланик и десетки други хора. Длъжностни лица обвиниха Израел в организиране на сложна, дистанционна атака в момент на нарастващо напрежение по границата с Ливан.

Представител на Хизбула, пожелал анонимност, заяви пред Асошиейтед прес, че „няколкостотин” души, включително членове на групата, са били ранени в различни части на Ливан, когато техните ръчни пейджъри са експлодирали. Няколко бойци на Хизбула също са били ранени в Сирия след избухване на пейджърите, които носели.

Има и убити в резултат на инцидента. По-късно в медиите се появиха информации, че ранените всъщност са хиляди.

Според представителя на Хизбула, това е израелска атака. Асошиейтед прес се свърза с израелската армия, която отказа коментар. Междувременно стана ясно, че Мойтаба Амани, иранският посланик в Ливан, също е ранен от експлозия на пейджър, съобщи CNBC.

Снимки и видеоклипове от южните предградия на Бейрут, циркулиращи в социалните мрежи и местните медии, показват хора, лежащи на тротоара с рани по ръцете или близо до джобовете на панталоните си.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала по-рано предупреди членовете на групата да не носят мобилни телефони, като каза, че те могат да бъдат използвани от Израел за проследяване на движенията им и за извършване на целенасочени удари.

Министерството на здравеопазването на Ливан призова всички болници да бъдат нащрек, за да приемат спешни пациенти, и хората, които притежават пейджъри, да ги махнат от себе си. Министерството помоли също здравните работници да избягват използването на безжични устройства.

Държавната Национална новинарска агенция съобщи, че в южните предградия на Бейрут и други райони „системата за ръчни пейджъри е била взривена с помощта на модерна технология и са докладвани десетки ранени”.

Представителят на Хизбула, който говори при условие за анонимност, заяви, че експлозиите са резултат от „операция на сигурността, насочена към устройствата”.

„Врагът (Израел) стои зад този инцидент със сигурността”, каза официалният представител, без да дава подробности. Той добави, че новите пейджъри, носени от членовете на Хизбула, са имали литиеви батерии, които очевидно са избухнали.

При прегряване литиевите батерии могат да пушат, да се стопят и дори да се запалят. Този тип батерии се използват в потребителски продукти, вариращи от мобилни телефони и лаптопи до електрически автомобили. Горящата литиева батерия достига температури до 590 градуса по Целций.

Според източници на Ройтерс, движението Хизбула е поръчало пейджъри на тайванската компания Gold Apollo, а израелската разузнавателна агенция Мосад е заложила експлозиви в пет хиляди такива устройства преди доставката чрез напръскване на батериите с взривно вещество PETN.

Три хиляди пейджъра са избухнали едновременно, когато към тях е изпратено кодово съобщение. Твърди се, че в устройствата може да са били скрити до три грама експлозиви.

От тайванската компания обаче отрекоха, че те са произвели пейджърите. Основателят на Gold Apollo заяви, цитиран от Гардиън, че пейджърите са от компания в Европа, която има правото да използва нейната марка. „Продуктът не беше наш. Само че имаше нашата марка върху него. Ние сме отговорна компания“, каза той.

Инцидентът идва в момент на повишено напрежение между Ливан и Израел. Ливанската въоръжена група Хизбула и израелските сили се сблъскват почти всеки ден повече от 11 месеца на фона на войната между Израел и съюзника на Хизбула в Газа – Хамас.

В миналото Израел е убивал бойци на Хамас с мобилни телефони. Смята се също, че Израел стои зад атаката на компютърния вирус Stuxnet срещу ядрената програма на Иран през 2010 г.

Коментари по темата: „Пейджърите като оръжие – убити и ранени в Ливан”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Докато изпълняваш волята на кукловодите, няма бум, когато не го направиш – бум. Същото ще е с цифровите пари, които същите ще започнат да налага от догодина, отначало ще лъжат, че ще бъде паралелно с кеша, а после ще премахнат кеша.

  2. гриша

    купуваш PinePhone + Sailfish OS и си пей сърце, ма то требе и ум за тези ти неща

  3. Българин

    Спите ли спокойно с телефоните? Слушайте господарите, че ако не слушате … БУМ!

Коментар