Tesla и ИТ гиганти подкопавали демокрацията

Илон Мъск допринесе за включването на Tesla в списък на компании, които подкопават демокрацията в света (снимка: Elon Musk / X)

Производителят на електромобили Tesla на Илон Мъск е обвинена в подкопаване на демокрацията по света. Списъкът, съставен от Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC), включва още ИТ гиганти като Amazon и Meta.

Сред вредителите на демокрацията попадат и компании от други индустрии като Exxonmobil, минната корпорация Glencore и частната инвестиционна фирма Blackstone. Изследването на ITUC твърди, че Tesla е спечелила мястото си в списъка отчасти благодарение на синдикатите в Америка, Германия и Швеция.

Профсъюзната федерация посочва също личното противопоставяне на главния изпълнителен директор Илон Мъск срещу синдикатите, които според него създават „нещо като господари и селяни”, и припомня, че той нарече шведските работници „луди” за това, че стачкуват срещу компанията.

Подкрепата на Мъск за Доналд Тръмп също е причина за включване на Tesla в списъка. ITUC казва, че „Мъск се е ангажирал да дарява 45 милиона долара на месец на комитет за политически действия в подкрепа на кампанията за преизбиране на Доналд Тръмп и е работил за изграждане на близки отношения с други крайнодесни лидери, включително аржентинския Хавиер Майли и индийския Нарендра Моди”.

Нещо повече, друга компания на Мъск, SpaceX, се присъедини към Amazon в опитите да обяви Националния съвет по трудови отношения на Америка за противоконституционен, сочи още докладът. Всичко това поставя Илон Мъск на мушката на синдикалните лидери.

Коментар