Изчислиха себестойността на iPhone 16 Pro Max

Себестойността на iPhone 16 Pro Max се покачи съвсем малко спрямо предходния модел
(снимка: CC0 Public Domain)

Винаги когато Apple пусне нов смартфон на пазара, експерти и анализатори се втурват да изчислят неговата себестойност. Тя, разбира се, е много по-ниска от пазарната цена на устройството, което дава повод за спекулации колко “алчна” за печалби е Apple. Но всъщност става въпрос само за цената на компонентите и харчовете за сглобяване. На практика, разходите за достигане на iPhone до крайния потребител са много по-големи.

Анализатори от TD Cowen се опитаха да определят разходите на Apple за производството на смартфона от най-ново поколение, като разделиха цената на iPhone 16 Pro Max с 256 GB памет на компоненти и я сравниха с тази на неговия предшественик. Оказва се, че разходите за компоненти и материали се увеличават само с $32 – от $453 на $485.

Като се има предвид липсата на сериозни промени в характеристиките, разликата от 7% е доста предвидима, а за някои компоненти тя просто се е увеличила поради текущите пазарни условия, отбелязва Apple Insider.

По-специално, цената на 8 GB LPDDR5/LPDDR5X RAM чип се повиши от $12 на $17, а 256 GB SSD диск поскъпна през годината от $17 на $22. В общата цена на iPhone и двата компонента все още заемат не повече от 3% и 4% съответно.

Дисплеят, който леко нарасна по размер, увеличи разходите на Apple от $75 на $80. Централният процесор A18 Pro се покачва на $45, в сравнение с $40 на предшественика си, но делът му в цената на смартфона все още не надвишава 9%.

Всъщност най-скъпите компоненти на iPhone 16 Pro Max остават дисплеят за $80 и модулът на камерата, разположен на гърба на корпуса, който струва същите $80 и формира 16% от цената на устройството. Миналата година модулите на камерата (с изключение на предната) струваха не повече от $70 като част от iPhone 15 Pro Max.

Цената на набор от сензори се увеличи от $16 на $19, рамката на корпуса поскъпна от $18 на $19. Анализаторите оцениха по-скъпо дори разходите на производителя за сглобяване на iPhone 16 Pro Max и други нюанси на конфигурацията – те се увеличиха от $55 до $57.

Стойността на силовата електроника, включена в смартфона, пък пада от $20 на $17, както и цената на радиочестотните компоненти – от $30 на $29, сочи анализът.

Експертите на TD Cowen предполагат, че към края на третото тримесечие партньорите на Apple са пуснали около 45 милиона iPhone от различни модели, а през четвъртото тримесечие ще доставят около 80 милиона броя. От тях линията iPhone 16 ще заеме приблизително 65 милиона единици.

През втората половина на годината по-старшите модели Pro и Pro Max ще се продават по-добре, в сравнение с предшествениците си от преди година – техният дял ще се увеличи от 58% на 66% спрямо по-старите смартфони от семейството на iPhone 15.

Отложеното разпространение на функциите на Apple Intelligence извън англоговорящите пазари и в частност извън САЩ ще има отрицателно въздействие върху динамиката на търсенето на новото поколение iPhone, убедени са много анализатори.

Коментар