Тай Тран: България може да бъде лидер в изкуствения интелект

Тай Тран идва от Финландия в България, за да изгради център за изкуствен интелект в сърцето на Източна Европа (снимка: личен архив)

Докато седи в офиса си във Финландия, Тай Тран се подготвя за следващата голяма глава в живота си: преместване в България. Въпреки че Финландия е невероятна база за работата му в областта на изкуствения интелект (ИИ), сега погледът на г-н Тран е насочен към България – страна, която според него е готова да се превърне в ключов играч в революцията на ИИ.

“За мен това не е просто разширяване на бизнеса ми – това е начин да стана част от нещо много по-голямо. Искам да допринеса за пътуването на България към технологична трансформация и глобално признание в областта на изкуствения интелект”, казва Тай Тран, главен изпълнителен директор на компаниите HeiTech и Voiz FM. Разговаряме с него за възможностите, които се откриват пред България в областта на изкуствения интелект, и личната му амбиция да тласне страната ни към върха в иновациите.

Г-н Тран, защо избрахте България като следваща дестинация за развитие на вашия бизнес?

Може би се чудите защо България? Това е въпрос, който съм си задавал много пъти през изминалата година. Докато наблюдавах развитието на българската технологична сцена, бях поразен от неизползвания потенциал на страната. България се гордее с високообразовано, технологично грамотно население, с нарастващ брой професионалисти, които искат да се потопят в областта на изкуствения интелект. Но освен това България притежава уникална смесица от талант, амбиция и креативност, която ми напомня за ранните технологични центрове, които сега са водещи в света.

Като главен изпълнителен директор на HeiTech и Voiz FM имах щастието да работя по пионерски проекти в областта на ИИ в Европа и Югоизточна Азия. Но след години работа в напредналата технологична екосистема на Финландия осъзнах, че истинските иновации често се случват там, където най-малко ги очакваш – а България е точно такова място. Тя прелива от потенциал и аз искам да помогна за отключването му.

Като главен изпълнителен директор на HeiTech и Voiz FM, Тай Тран е работил по пионерски проекти в областта на изкуствения интелект (снимка: личен архив)

Как започна вашето пътуване към вълнуващия свят на иновациите?

Пътят ми към изкуствения интелект започна в малък офис, където се занимавах с код, за да науча машините как да разбират човешката реч. Години по-късно ръководех проекти, в рамките на които бяха разработени гласове с изкуствен интелект, способни да дублират филми в реално време, и системи за разпознаване на много лица, които могат да направят революция в сигурността.

Но въпреки че имах късмета да работя по авангардни технологии, винаги съм вярвал, че истинската сила на изкуствения интелект се крие не само в продуктите, които създаваме, но и в хората, които движат иновациите.

Вижте публикации за иновативните ИИ разработки с участието на г-н Тай Тран:

За мен България представлява следващата граница на ИИ. Това е страна, в която семената на иновациите са засадени, но се нуждаят от подхранване. Моята цел е да пренеса опита и страстта си към изкуствения интелект в България, да помогна на местните таланти да се развиват и да позиционирам страната като лидер в световната индустрия на ИИ.

Това са много амбициозни цели. Какво планирате да правите в България, за да ги постигнете?

Следващите няколко години ще бъдат вълнуващи. Моята визия е да утвърдя България като централен център за иновации в областта на ИИ в Източна Европа. Това започва с изграждането на два най-съвременни центъра за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) в областта на ИИ в София и Пловдив.

Тези центрове ще се фокусират върху приложения на ИИ като обработка на езици и автономни системи – области, в които съм се специализирал по време на престоя си във Финландия. Идеята е да се създаде пространство, където българските таланти в областта на ИИ могат не само да развиват уменията си, но и да си сътрудничат с международни експерти.

Тай Тран вярва, че истинската сила на изкуствения интелект се крие не само в продуктите, но и в хората, които движат иновациите (снимка: личен архив)

Но няма да спра дотук. Едно от основните ми убеждения е, че образованието и сътрудничеството са ключът към трайните иновации. Ето защо си партнирам с български университети, за да стартирам академия за обучение по ИИ. Тази академия ще обучава над 300 млади специалисти всяка година в най-новите технологии за ИИ, като гарантира, че следващото поколение специалисти по ИИ в България е подготвено да бъде водещо.

Създаваме и програма за международен обмен с институции като Националния университет на Сингапур, за да пренесем най-добрите световни практики в България.

Потенциалът за приложение на ИИ в България е неограничен – от създаването на реалистични гласове с изкуствен интелект за развлекателната индустрия до повишаване на сигурността със системи за разпознаване на лица. Моята роля е да помогна за полагането на основите, като изграждам инфраструктура, създавам партньорства и най-важното – наставлявам талантливите хора, които ще ръководят това движение.

Изглежда България е нещо повече от бизнес начинание за вас?

Докато се подготвям да напусна Финландия и да започна тази нова глава в България, съм изпълнен с вълнение. Преместването в България не е просто стратегическо бизнес решение – то е лична мисия.

Става дума за създаване на екосистема, която насърчава иновациите, творчеството и растежа. Искам младите българи да знаят, че не е необходимо да напускат страната си, за да работят по новаторски технологии в областта на ИИ. Те могат да го направят тук, с правилната подкрепа и ресурси.

Вярвам в потенциала на тази страна, в нейните хора и в способността ѝ да се конкурира в световен мащаб. Заедно можем да изградим бъдеще, в което България ще стои начело на иновациите в областта на изкуствения интелект не само в Източна Европа, но и в целия свят.


Интервюто е подготвено със съдействието на „Ситизеншип енд Инвестмънтс“ ООД ( https://posolstvo.eu/ ), които консултират г-н Тай Тран относно процедурите по придобиване на българско гражданство на основание чл. 16* от Закона за българското гражданство.

За повече информация относно процедурите по получаване на българско гражданство:

https://bglaw.eu/

https://www.bulgarian-citizenship.org/

https://vasilev-lawoffice.com/

* Чл. 16. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, без да са налице условията по чл. 12, ако Република България има интерес от натурализацията му или ако лицето има особени заслуги към Република България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта.