10 години начело на AMD: Лиза Су преобрази компанията за чипове

Лиза Су трансформира AMD в успешна компания, която притисна Intel
(снимка: AMD)

Д-р Лиза Су отбеляза 10 години като главен изпълнителен директор на AMD. Именно тя изведе американския чипмейкър от дълбоката криза, в която се намираше, категорични са анализаторите за нейното управление.

Преди десет години, на 8 октомври 2014 г., д-р Лиза Су беше назначена за главен изпълнителен директор и президент на AMD. По това време компанията беше в дълбока криза – акциите ѝ се търгуваха под $3 за брой, а пазарната ѝ капитализация беше малко над $2 милиарда, след като загуби $1 милиард за няколко месеца.

Днес AMD се оценява на 278 милиарда долара, благодарение на лидерството на Лиза Су в трансформацията на компанията. Един от ключовите фактори за успеха на AMD беше нейното възраждане на пазара на процесори, което започна през 2017 г. със серията EPYC и Ryzen.

Тези чипове с голям брой ядра оказват сериозен натиск върху Intel, който не беше подготвен за такава конкуренция. Благодарение на EPYC, AMD успя да заеме значително място в сегмента на сървърните решения, докато Ryzen стана популярен сред геймърите и PC ентусиастите.

Въпреки значителния успех на пазара на централни процесори (CPU), присъствието на AMD на пазара на графични процесори (GPU) остава по-малко забележимо. Nvidia продължава да бъде лидер в този сегмент.

Все пак AMD успя да постигне значителни резултати в областта на персонализираните хибридни процесори, използвани в игровите конзоли на Sony и Microsoft.

Лиза Су изрази благодарност на екипите на AMD за годините успешна работа и намекна, че предстоят още много интересни неща. Още на 10 октомври, на събитието AMD Advancing AI, тя ще представи нови процесори от серията EPYC и Ryzen PRO. На това събитие не се очакват нови анонси на видеокарти.

Коментар