Хибридната работа може да доведе до „технологично изкривяване”

Над половината от хибридните служители носят между 3 и 10 устройства и свързаните с тях аксесоари в тежки чанти със средно тегло от 4,1 кг (снимка: CC0 Public Domain)

Ново изследване разкри опасения за здравето на пътуващите до и от офиса, заради електронните устройства, които носят със себе си. Изследването по поръчка на компанията за смартфони Honor обхваща 8000 професионалисти в цяла Европа.

Хибридната работа води до носенето на повече устройства до и от офиса, според 67% от анкетираните. Проблемът се задълбочава, тъй като служителите ходят на работа в офиса средно поне четири дни в седмицата.

На практика, всеки осми от анкетираните признава, че е загрижен за здравето си в дългосрочен план, предвид теглото на устройствата, които носи от дома до офиса и обратно. Цели 51% носят между три и 10 устройства и свързаните с тях аксесоари в тежки чанти със средно тегло от 4,1 кг.

68% от анкетираните съобщават, че изпитват болка или дискомфорт от носенето на чантите си на работа, като 28% страдат от болки в раменете, 24% изпитват болки в кръста, а 18% изпитват болки във врата.

За да помогне на пътуващите до работата да преодолеят тези проблеми, Honor си партнира с д-р Ребека Джейд Лорънс, високопризнат лекар и йога инструктор. „Проучването съответства на тенденциите, които наблюдаваме от клиничната практика, където мускулно-скелетните оплаквания са сред най-честите причини за медицински консултации”, коментира Лорънс.

Комбинацията от заседналия начин на живот и натрупания стрес от лоша ергономичност – независимо дали от седене пред компютри или носене на тежки устройства – може да доведе до хроничен дискомфорт, предупреди тя.

„Тази статистика отразява как лошата ергономичност на чантата, съчетана с теглото на устройствата, може да доведе до значителен дискомфорт. Болката в раменете често е резултат от неравномерно носене на тежки раници или чанти, докато болките в кръста и врата се влошават от лоша стойка и неравномерно разпределение на теглото”, поясни д-р Лорънс.

Освен това, двама от всеки петима оценяват стойката си като „средна”, 55% признават, че са с отпусната стойка, а 56% казват, че се прегърбват над устройствата си.

„Лошата стойка, характеризираща се с отпуснат тонус и прегърбване, е тясно свързана с различни физически заболявания, включително болки в кръста и главоболие”, обясни Лорънс. „Заедно тези статистики подчертават необходимостта от ергономични решения и подобрени практики на носене за подобряване на цялостното физическо благосъстояние”.

Не е изненадващо, че 35% от анкетираните казват, че биха искали да носят по-малко устройства и технически аксесоари, като 52% разкриват, че биха платили премиум цена за устройство, което замества множество устройства.

„Предвид всичко това, устройство 3-в-1, което може да се използва като телефон, таблет и лаптоп, може да облекчи физическия товар от носенето на множество устройства, като ги консолидира в една универсална джаджа”, обясни Лорънс.

Чрез консолидирането на три устройства в едно потребителите могат да облекчат физическото си натоварване, което спомага за намаляване на напрежението, често причинено от носенето на множество устройства, а именно дискомфорт в гърба, врата и раменете, допълни тя.

Honor, от своя страна, описва въздействието на технологиите върху стойката с нов термин – технологично изкривяване. Компанията подчертава възможностите на своя иновативен смартфон Magic V3, който може да помогне за намаляване на потенциалните дългосрочни ефекти върху здравето на потребителите от носенето на излишни устройства.

Ето и съветите на д-р Лорънс за носене на тежки чанти с множество устройства:

  1. Редовно преглеждайте и намалявайте съдържанието на чантата си – обмислете използването на устройства като Honor Magic V3, които могат да заменят множество джаджи и да намалят общото тегло, което носите.
  2. Раници с широки, подплатени презрамки, чанти на колелца и куриерски чанти с широка, подплатена презрамка, носени през гърдите, са най-подходящи за носене на тежки устройства до работното място.
  3. Избягвайте чанти с една презрамка и големи чанти.
  4. Редувайте страната, на която носите чантата си, ако използвате дизайн с една презрамка.
  5. Регулирайте правилно презрамките, за да държите чантата близо до тялото си и на подходяща височина.
  6. Когато е възможно, правете почивки от носенето на чантата, особено по време на дълги пътувания.

„За тези, които редовно носят тежки чанти с множество устройства и техника, преминаването към едно компактно и леко устройство има потенциал да облекчи напрежението в мускулите и да намали риска от развитие на хронична болка вследствие на дългосрочните ефекти от носенето на излишен товар”, обобщи д-р Лорънс.

Коментар