Стотици милиони смартфони са изложени на риск

Уязвимост в чиповете Snapdragon излага на риск огромен брой смартфони 
(снимка: CC0 Public Domain)

Стотици милиони смартфони и други електронни устройства са изложени на риск,  поради уязвимост в 64 мобилни чипа на Qualcomm, която все още не е отстранена. Самата Qualcomm вече е свършила работата си, но са необходими мерки и от производителите на устройства.

Уязвимост от “нулев ден” беше открита в Qualcomm SoC, засягайки общо 64 различни модела чипове на американския разработчик, чиито продукти се използват в повечето флагмански устройства.

Не само SoC са уязвими, но и модемите и други решения на Qualcomm. Списъкът е огромен, отбелязва WCCFTech. В него фигурират както новият чип Snapdragon 8 Gen 3, така и много по-стари платформи като Snapdragon 865.

Това означава, че като цяло уязвимостта може да засегне стотици милиони устройства по света. В случая ситуацията се утежнява от факта, че уязвимостта не само е открита, но вече има информация за нападатели, които се опитват да се възползват от нея.

Лошото е, че все още няма решение за затваряне на уязвимостта. Qualcomm е свършил своята работа и е изпратил корекцията на производителите на смартфони, но ще отнеме известно време, преди те да пуснат актуализациите. Но дори и след това някои по-стари модели може да останат уязвими.

Коментар