AMD показа мощ с нови процесори и ускорители за AI

Новите процесори и ускорители на AMD подобряват изчислителните възможности и енергийната ефективност при работа с AI приложения, заяви д-р Лиза Су (снимка: AMD)

AMD обяви нови AI и високопроизводителни изчислителни решения, включително 5-то поколение EPYC процесори и Instinct MI325X ускорители. Това стана на специално събитие “Advancing AI” в Сан Франциско с участието на клиенти и партньори на компанията, сред които Microsoft, OpenAI, Meta, Oracle, Google Cloud и др.

Новите продукти на AMD подобряват изчислителните възможности и енергийната ефективност, като същевременно предоставят на организации и потребители достъп до изкуствения интелект, заяви в своята откриваща реч д-р Лиза Су, председател и главен изпълнителен директор на AMD.

Процесорите AMD EPYC 9005 серия са изградени по архитектура “Zen 5” и постигат рекордно високи производителност и енергийна ефективност. Тези чипове вече навлизат в решения на Dell, HPE, Lenovo, Supermicro и други производители на сървъри.

Ускорителите AMD Instinct MI325X осигуряват водеща AI производителност и възможности за работа с паметта за най-взискателните работни AI натоварвания, подчертаха от AMD. Освен това, през втората половина на 2025 г. се очаква компанията да пусне ускорителите от серия Instinct MI350, базирани на архитектура CDNA 4.

AMD обяви също Pensando Salina DPU и Pensando Pollara 400, фокусирани върху максимизиране на производителността на AI инфраструктурата. Новите DPU и AI NIC оптимизират линиите за подаване на данни и GPU комуникацията за високопроизводителни, мащабируеми AI системи.

Процесорите AMD Ryzen AI PRO 300 идват със “Zen 5” и XDNA 2 архитектури, за да предложат водеща производителност, живот на батерията и сигурност. Те вече влизат в първите Microsoft Copilot+ лаптопи, предназначени за корпоративните потребители.

Освен това, заедно с Advancing AI 2024, AMD проведе първата си конференция за разработчици с участието на водещи специалисти от Microsoft, Cohere, Meta, Google Deepmind и други, които демонстрираха как да се използва софтуера на AMD за насърчаване на отворена екосистема.

Коментар