Анализаторите се разминават в оценките за РС пазара

Корпоративните потребители ще раздвижат пазара на компютри през следващите 12 месеца, поради изтичащата поддръжка на Windows 10 (снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на компютри и лаптопи на световния пазар са нараснали с 1,3% през последното тримесечие, според нов доклад на анализаторската компания Canalys. Данните противоречат на статистика, която IDC публикува по-рано за PC пазара през третото тримесечие.

Докато Canalys отчита увеличение на доставките на компютри, лаптопи и работни станции през третото тримесечие (периода юли-септември), считано на годишна база (спрямо същия период на миналата година), IDC говори за спад през разглеждания период. Освен това Canalys твърди, че доставките на РС се увеличават на годишна база за четвърто поредно тримесечие.

Възможно е несъответствието да се дължи на методологията на изчисление, тъй като Canalys взема предвид и работните станции. Статистиката за отделните производители в двата източника може да се различава в количествено отношение, но няма противоречия в посоката на промените.

Данните както на IDC, така и на Canalys показват, че доставките на Lenovo нарастват на годишна база с почти 3%, като делът на китайския производител от световния пазар се оценява съответно на 24% от IDC и 24,8% от Canalys.

Сред големите производители Asus, който е четвърти по обем на продажбите, расте най-бързо, увеличавайки доставките си с 15,8% до 5,5 милиона единици, според Canalys. За разлика от тайванците, Apple, заемаща пето място, показва отрицателна динамика от 17,5% (24,2% според IDC).

На второ и трето място са HP и Dell с дялове съответно 20,6% и 15,6%, по версията на Canalys. Но докато HP регистрира лек ръст от 0,4% на годишна база, при Dell се наблюдава спад от 4% през тримесечието.

Производителите извън Голямата шестица като цяло показват спад в доставките на компютри от 5,6%, по данни на IDC, но Canalys отчита увеличение от 7,1%.

РС пазарът през третото тримесечие на 2024 г. – топ 5 доставчици, обеми и дялове
(източник: Canalys)

Общо през тримесечието са доставени 66,4 милиона лаптопи, настолни компютри и работни станции, твърди Canalys. Това е с 1,3% повече отколкото година по-рано. В същото време лаптопите бележат ръст от 2,8% до 53,5 милиона единици, а настолните компютри отстъпват с 4,6% до 12,9 милиона единици.

В следващите 12 месеца, според Canalys, доставките на готови компютри ще нараснат, тъй като Microsoft ще прекрати поддръжката за Windows 10 през октомври 2025 г. – предвид това, търсенето на нови компютри ще дойде главно от корпоративни клиенти.

Над половината (54%) от доставчиците на компютри, анкетирани от Canalys, заявяват, че очакват увеличение на обема на продажбите през втората половина на тази година, в сравнение със същия период на предходната година.

Коментар