Intel и AMD се съюзяват пред заплахата Arm

PC светът се доминира от x86 процесорите, но Arm може да промени статуквото
(снимка: CC0 Public Domain)

Intel и AMD изглежда са силно респектирани от навлизането на Arm в света на персоналните компютри. Двете конкурентни компании решиха да си сътрудничат, създавайки консултативна група за екосистемата около традиционната процесорна архитектура x86, която доминира в РС индустрията.

Intel и AMD, които са основните конкуренти на пазара на процесори и отчасти на видеокарти, решиха да обединят усилията си. Но не за да създадат общ продукт, а да работят заедно за подобряване на архитектурата x86.

Двата гиганта в полупроводниковата индустрия обявиха създаването на x86 Ecosystem Advisory Group – инициатива, която обединява технологични лидери, за да оформи бъдещето на най-широко използваната компютърна архитектура в света.

“x86 е уникално позиционирана да отговори на новите нужди на клиентите, като предоставя превъзходна производителност и безпроблемна съвместимост между хардуерни и софтуерни платформи”, гласи съвместното изявление.

Групата ще се съсредоточи върху нови начини за разширяване на x86 екосистемата чрез оперативна съвместимост между платформи, опростяване на разработката на софтуер и платформа за разработчици, която ще им позволи да дефинират “архитектурни нужди и функции за създаване на иновативни и мащабируеми решения за бъдещето”.

“Консултативната група има за цел да събере лидери в индустрията, за да оформи бъдещето на x86 и да стимулира иновациите на разработчиците чрез по-унифициран набор от инструкции и архитектурни интерфейси. Тази инициатива ще подобри оперативната съвместимост, предсказуемостта и последователността във всички предложения на x86 продукти”, гласи още официалната информация.

За да постигне това, групата ще поиска техническа информация от хардуерните и софтуерните общности, свързани с x86, относно ключови функции и възможности. Сътрудничеството ще помогне за създаване на “последователни и оперативно съвместими реализации на ключови x86 архитектурни характеристики и модели за програмиране във всички сектори, включително центрове за данни, облак, клиент, крайни и вградени решения”.

Очакваните резултати включват:

  • По-голям избор за клиентите и подобрена съвместимост между хардуер и софтуер, което ще ускори възприемането на нови, авангардни функции.
  • Опростени архитектурни насоки за подобряване на софтуера и стандартизацията на интерфейса във всички x86 продукти от Intel и AMD.
  • Широко и ефективно интегриране на новите възможности в операционни системи, рамки и приложения.

По този начин компаниите от индустрията съвместно ще подобрят x86 архитектурата и в резултат на това всички продукти, базирани на нея.

В допълнение към AMD и Intel, в групата влизат CEO-та на някои от най-големите ИТ компании, включително Майкъл Дел (Dell), Томас Куриан (Google Cloud), Енрике Лорес (HP), Сатя Надела (Microsoft) и Тим Суини (Epic Games), както и Линус Торвалдс, разработчика на Linux ядрото.

Напълно възможно е инициативата да е провокирана от успехите на британския холдинг Arm, който започна да налага своята процесорна архитектура на пазарите, където x86 винаги е властвала.

Коментар