Инициативата EU Inc: опит за технологичен ренесанс на Европа

Европа се нуждае от големи реформи, за да може да конкурира САЩ и Китай в технологиите
(снимка: CC0 Public Domain)

Основателите на някои от най-големите технологични еднорози в Европа подкрепиха отворено писмо, което призовава за „технологичен ренесанс”, подхранван от единен общоевропейски субект за насърчаване на стартиращи фирми и иновации.

Списъкът с предприемачи, подкрепящи предложението, включва личности като Патрик Колисън, главен изпълнителен директор на платежния технологичен гигант Stripe, Таавет Хинрикус, съосновател на приложението за парични преводи Wise и фирмата за рисков капитал Plural, и Елеонор Креспо, главен изпълнителен директор на френския стартъп за счетоводен софтуер Pigment. Писмото беше подписано и от венчърните инвеститори Index Ventures, Sequoia и Seedcamp.

Бремето на регулациите

„Множеството държави и култури в Европа е нейното несправедливо предимство. Но поради това нашата стартираща сцена е фрагментирана”, гласи отвореното писмо, което беше публикувано в понеделник на новосъздадения уебсайт на инициативата EU Inc.

„Спазването на правните и регулаторните изисквания е бреме, а трансграничното сътрудничество е рядкост”, се казва още в писмото, на което се позова репортаж на CNBC.

За разлика от американските рискови инвеститори, капиталът от европейски инвеститори има тенденция да остава в рамките на националните граници. Това води до „сдържан импулс, нереализиран потенциал и изкуствено ограничение на шансовете за успех на нашите стартиращи фирми”, отчитат авторите на писмото.

Инициативата EU Inc

Вместо да пишат ново законодателство на ниво ЕС за опростяване на регулациите за технологични стартиращи компании, предприемачите призовават политиците да позволят създаването на нов единен субект, наречен EU Inc, съгласно 28-ия режим на блока.

Така наречените “28-ми режими” са предложения за правни рамки в ЕС, които се явяват алтернатива на националните правила на държавите-членки, вместо да ги заменят. Например, Уставът на европейското дружество (European Company Statute) предлага алтернативен 28-ми вариант — в допълнение към съществуващите национални закони на 27-те държави-членки на ЕС — за създаване на акционерни дружества в ЕС.

Новата структура на EU Inc ще „стандартизира инвестиционните процеси, ще опрости трансграничните операции и ще създаде унифицирана рамка за опции върху акциите на служителите”, за да помогне на европейските стартиращи компании да се разширят бързо и да привлекат повече капитал, според прессъобщението.

Други видни фигури, подписали отвореното писмо, са Илка Паананен, главен изпълнителен директор на Supercell – финландски издател на мобилни игри, собственост на китайския технологичен гигант Tencent – и Мики Кууси, главен изпълнителен директор на Wolt – европейско приложение за доставка на храна, собственост на американската онлайн платформа DoorDash.

Нуждата от реформи

Стартирането на EU Inc като инициатива идва в момент, когато много официални лица призовават за големи европейски реформи, които да помогнат на блока да се конкурира по-ефективно със САЩ и Китай като икономическа суперсила.

Миналия месец бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги публикува дългоочакван доклад, призоваващ за 800 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно, за да стане ЕС по-конкурентоспособен на световната сцена.

Посочвайки технологичните иновации като ключова област, където е необходимо подобрение, Драги каза, че регионът все още е „заседнал в статична индустриална структура с малко нови компании, които се издигат, за да преобразят съществуващите индустрии или да разработят нови двигатели за растеж”.

Междувременно шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен превърна подкрепата за иновациите, конкурентоспособността и по-интелигентното регулиране в ключова част от своя фокус, след като спечели втори мандат като председател.

„В света на стартиращите компании инерцията е всичко. Всичко, което ви забавя, не просто ви забавя – то ви убива, като ви спира да достигнете скорост на откъсване”, каза Андреас Клингер, съинициатор на предложенията на EU Inc и инвеститор в Prototype Capital.

„Въпреки таланта от световна класа, глобалната амбиция и уникалните силни страни на европейската стартъп екосистема, все още е абсурдно трудно да се гради тук. Целта на EU Inc е да премахне тези изкуствени ограничения и да позволи на нашите стартиращи фирми наистина да се ускорят”, допълни той.

Изоставането на Европа

Европа отдавна изостава от САЩ и Китай, когато става дума за създаване на глобални технологични гиганти. САЩ са най-големият пазар за технологии, дом на Amazon, Google, Мета и Apple. Междувременно Китай има свои собствени технологични гиганти, включително Alibaba, Tencent и Baidu.

„Изграждането на технологичен гигант от Европа днес изисква навигиране в лабиринт от различни регулации и пазарни условия”, каза Мартин Миньо, партньор в Index Ventures. „EU Inc е нашата възможност да рационализираме и опростим драматично ландшафта”.

Според доклад на Atomico за състоянието на европейските технологии за 2023 г., стартиращите компании са набрали финансиране за рисков капитал на стойност 45 милиарда долара. Това бледнее в сравнение със САЩ, където стартиращите компании привлякоха 120 милиарда долара. Междувременно китайските стартъпи събраха 48 милиарда долара през 2023 г.

Докато Европа изпреварва САЩ в броя на новите стартиращи компании, за европейските технологични фирми е 40% по-малко вероятно да си осигурят рисково финансиране след пет години, отколкото за техните колеги в САЩ, казва Atomico в своя доклад, който беше публикуван през ноември 2023 г.

Коментар