Big Tech се обръща към ядрената енергия

Ядрената енергия е противоречива, но изглежда като най-устойчивият източник на енергия за нуждите на AI центровете за данни (снимка: CC0 Public Domain)

Технологичните гиганти се обръщат към ядрената енергия, за да захранват центрове за данни, в които се обучават и управляват масивните модели на изкуствения интелект, захранващи днешните генеративни AI приложения.

Microsoft и Google са сред големите ИТ фирми, които договарят закупуване на ядрена енергия от определени доставчици в САЩ, за да предоставят допълнителен енергиен капацитет за своите центрове за данни. Тази седмица Google заяви, че ще закупи енергия от Kairos Power, разработчик на малки модулни реактори, за да помогне за „напредъка на AI”.

„Мрежата се нуждае от такива чисти, надеждни източници на енергия, които могат да поддържат изграждането на тези [AI] технологии”, каза Майкъл Терел, старши директор за енергия и климат в Google, цитиран в репортаж на CNBC.

„Чувстваме, че ядрената енергия може да изиграе важна роля за задоволяване на нашето търсене” на чиста енергия денонощно, допълни той. Google заяви, че първият му ядрен реактор от Kairos Power ще заработи до 2030 г., а други ще влязат в експлоатация до 2035 г.

Интернет гигантът не е единствената фирма, която търси ядрена енергия, за да реализира своите AI амбиции. Миналия месец Microsoft подписа сделка с американската енергийна компания Constellation за възстановяване на неработещ реактор в атомната електроцентрала Three Mile Island в Пенсилвания.

Заводът на Three Mile Island беше мястото на най-сериозния ядрен срив и изтичане на радиация в историята на САЩ през март 1979 г., когато загубата на водна охлаждаща течност през дефектен клапан доведе до прегряване на реактора.

Защо се насочват към ядрена енергия

Технологичните компании са подложени на натиск да намерят енергийни източници за захранване на своите центрове за данни – ключова част от инфраструктурата зад съвременните облачни изчисления и AI приложения.

Много разработчици наемат сървъри, оборудвани с графични процесори, които обикновено са твърде скъпи за притежание, от така наречените облачни „хиперскейлъри” като Amazon, Microsoft и Google. Тези технологични гиганти се възползваха от вълната на интерес към генеративните AI приложения като ChatGPT на OpenAI.

Но това увеличено търсене доведе до нежелан ефект: големи пикове в количеството необходима енергия. Очаква се глобалното потребление на електроенергия от центровете за данни, изкуствения интелект и сектора на криптовалутите да се удвои от приблизително 460 тераватчаса (TWh) през 2022 г. до повече от 1000 TWh през 2026 г., според доклад на Международната агенция по енергетика.

Изследователи от Калифорнийския университет, Ривърсайд, публикуваха проучване през април миналата година, което установи, че ChatGPT консумира 500 милилитра вода за всеки 10 до 50 подкани, в зависимост от това кога и къде е внедрен AI моделът – това потребление е колкото една стандартна половин-литрова бутилка.

Към август повече от 200 милиона души са изпращали въпроси към популярния ChatGPT всяка седмица, според OpenAI. Това е двойно повече от 100-те милиона седмични активни потребители, отчетени от OpenAI миналия ноември.

Екологична опозиция

Ядрената енергия не е лишена от противоречия. Много активисти за климата се противопоставят на подобни доставки, позовавайки се на рискове за околната среда и безопасността, както и на твърдението, че атомните електроцентрали не са истински източник на възобновяема енергия.

„Ядрената енергия е невероятно скъпа, опасна и бавна за изграждане”, казва климатичната благотворителна организация „Грийнпийс” на своя уебсайт. „Често се нарича „чиста” енергия, защото не произвежда въглероден диоксид или други парникови газове, когато се генерира електричество, но реалността е, че не е правдоподобна алтернатива на възобновяемите енергийни източници”.

Привържениците на ядрената енергия, от друга страна, казват, че тя предлага почти безвъглеродна форма на електричество и е по-надеждна от възобновяемите източници като слънцето и вятъра.

„Ако бъде изградена и подсигурена по правилния начин, наистина смятам, че ядрената енергия е бъдещето”, каза Розан Кинкейд-Смит, главен оперативен директор на Northern Data Group, глобален доставчик на центрове за данни.

„Хората се страхуват от ядрена енергия заради бедствията, които сме имали в миналото. Но какво предстои, аз просто не виждам традиционните мрежи да бъдат устойчивата сила, която да продължи развитието на AI”, добави Кинкейд-Смит.

Въпреки че Northern Data Group не използва ядрена енергия – нито активно проучва планове за използването ѝ като източник на енергия за своите AI центрове за данни – фирмата иска да „допринесе за този разговор, защото това е важно за по-широката екосистема, по-широката икономика”, заключава Кинкейд-Смит.

Коментар