Южна Корея ще спира теча на търговски тайни със строги наказания

В много случаи изтичането на търговски тайни е свързано с модерни разработки на полупроводници (снимка: CC0 Public Domain)

Южна Корея подготвя по-строги мерки за предотвратяване на изтичането на търговска информация в чужбина на фона на засилващата се конкуренция за модерни технологии, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на финансовия министър на страната.

„Ние ще предотвратим незаконното изтичане на модерни технологии, за да подобрим глобалната конкурентоспособност на нашите компании и да укрепим технологичното си лидерство”, каза министър Чой Санг-мок.

Правителството ще създаде система за „големи данни”, насочена към предотвратяване на изтичане на технологии от патентната агенция и ще въведе нови правила, за да гарантира по-строги наказания за онези, които са признати за виновни, каза Чой. Той не уточни какви ще бъдат по-строгите наказания.

Според Националната разузнавателна служба на страната, през последните пет години е имало 97 опита за изтичане на търговски тайни в чужди държави, 40 от които са били свързани с полупроводниковата индустрия. Разузнавателната агенция изчислява, че това може да причини щети на икономиката за около 16,85 милиарда долара.

Миналия месец изпълнителен директор на компания от Южна Корея беше обвинен в кражба на информация за полупроводници, разработени от Samsung. По-късно той беше арестуван по нови обвинения, свързани с кражба на технология за обработка на чипове.

През последните години Южна Корея определи общо 12 индустрии като „национални стратегически технологии” с целева финансова подкрепа и защита. Те включват индустрии като полупроводници, батерии, космонавтика и изкуствен интелект.

Коментар