iPhone 16 Plus: на нисък старт за фото-лов

iPhone 16 Plus размива още повече границата между телефоните и цифровите фотоапарати
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

iPhone 16 Plus на Apple е пълен с впечатляващи характеристики, а една от най-атрактивните новости в него е специалният страничен бутон за снимане. Това, в съчетание с големия му дисплей, го превръща в отлична камера за страстните любители на мобилната фотография. Заедно с издръжливата батерия нововъведенията обещават да сме на нисък старт за лов на перфектните кадри.

Летвата е високо вдигната в надпреварата в смартфон-фотографията. Възможностите на съвременните телефони отдавна застигнаха тези на широк кръг цифрови фотоапарати. Новият iPhone 16 Plus, който А1 България ни предостави за тест, още повече размива границата между тези два свята: бутон-спусък за снимане е съчетан с голям дисплей и мощна батерия, която да издържа на дългите фото- и видео-сесии. И не само.

Готови?… Щрак!

След като видяхме телефони с три, че даже и четири камери на задния панел, iPhone 16 Plus изглежда скромно: той има само две – и нито една не е със стотици мегапиксели. Но почакайте! „Очите“ на гърба на устройството ни дават завидни шансове за безупречни снимки:

Двойната камера на iPhone 16 Plus изглежда скромно на пръв поглед, но това не ѝ пречи да заснема впечатляващи изображения

С 48 MP основен сензор и 12 MP ултраширок обектив iPhone 16 Plus заснема красиви изображения с фини детайли и реалистични цветове. Интерфейсът е гъвкав, бързодействащ.

Двете камери на iPhone 16 Plus са леко изпъкнали, обгърнати в елипсоиден “камера-ъгъл” на гърба на устройството

При наличието на добро количество светлина фотографиите, направени с iPhone 16 Plus, съперничат на заснетите с професионална камера

Светкавицата е двойна: двата диода дават светлина с различна „топлина”. А всеки, който обича да снима, знае как студена и топла светлина имат различни влияния върху крайния кадър.

Двойната камера на iPhone 16 Plus е придружена от двойна LED светкавица: с топла и студена светлина

Приближението (zoom) с iPhone 16 Plus дава отлична картина с ясен детайл, стига да разчитаме на добра светлина

Топ-новостта: бутон-спусък

Но една от най-големите иновации в снимането е новият бутон отстрани, готов да поеме задълженията на фотограф и оператор. Той се намира на десния страничен кант, в долната част, капацитивен е и чувствителен на натиск. Когато телефонът е в покой, натискането на този бутон мигновено стартира камерата. В режим на снимане действа като спусък, но не само. Повърхността му позволява да правим жестове чрез плъзгане. В този режим той се явява плъзгач, чрез който управляваме различни настройки в приложението на камерата, като например мащабиране или експозиция. Оооо, да! С този бутон повечето от най-важните снимачни функции са буквално на върха на пръстите.

Новост в iPhone 16 Plus е допълнителният бутон-спусък, разположен на десния кант.

Специалният бутон-спусък в iPhone 16 Plus, предназначен за снимане, стартира камерата с едно докосване

Вграден в десния кант на корпуса на телефона, бутонът-спусък на iPhone 16 Plus е капацитивен и чувствителен на натиск

Въпреки големия размер на iPhone 16 Plus, неговият капацитивен бутон-спусък за снимки е удобен за натискане дори с една ръка

С плъзгане на пръст нагоре-надолу по специалния фото-бутон на iPhone 16 Plus можем да контролираме нивото на приближение (zoom)

Ако натиснем и задържим бутона-спусък на iPhone 16 Plus, започваме моментално снимането на видео

Нови в iPhone 16 Plus са и актуализираните фотографски стилове – филтри, които можем да прилагаме и променяме в реално време и след направата на снимка. Има общо 15 стила. Mного забавно е да се играе с тях, особено когато човек използва хардуерния бутон за управление на камерата отстрани на телефона. Тези филтри могат да променят външния вид на изображенията в различна степен – понякога нежно и едва доловимо, друг път – драстично.

Специалният режим на снимане “Action mode” в iPhone 16 Plus е настроен за заснемане на интензивно движение: спортни прояви, коли и други движещи се обекти

“Action mode” режимът на iPhone 16 Plus снима с 4К резолюция и 60 кадъра в секунда

Както вече се усеща, голяма част от екстра уменията на камерата всъщност са изпипани на софтуерно ниво. Тук не можем да не споменем специалния кинематографски режим „Cinematic”, който не само снима в 4K, но и прилага проследяващ фокус като в истинско кино.

Предната камера също снима отлично с 12 MP сензор.

Фронталната камера на iPhone 16 Plus заснема автопортрети със завидно качество

Тук има множество заигравки с портретния режим на снимане, гарантиращи, че селфитата изглеждат забележително с отлични ефекти на дълбочина на кадъра. Вградени са и арт-режими, при които задният план напълно изчезва и бива заменен от тъмен фон, има и черно-бял режим с фокус върху лицето:

Артистичните режими на автопортрет в iPhone 16 Plus придават дълбочина на кадъра и създават ефектни черно-бели сцени. Всички тези кадри са заснети на едно и също, оживено място в центъра на София, на фона на сгради, улици и автомобили

Огромен екран

Който обича да снима, заслужава да вижда резултата от творчеството си на голям екран. Този 6,7-инчов Super Retina XDR OLED дисплей е огромен – за удоволствие от снимките, за леснота при работа, за наслада от игрите и филмите. Всичко е по-лесно, когато сензорният екран е голям.

С наситени цветове, ясен контур и фин детайл, кадрите, заснети с iPhone 16 Plus съперничат на заснетите с професионален фотоапарат

Някои критикуваха Apple за честотата на екрана от едва 60 херца. Но на практика дисплеят показва отлична картина. Отзивчив е, приложенията се сменят бързо, изображенията се движат скоростно, няма дразнещи трептения. Всичко, което виждаме на екрана, изглежда гладко и приятно за окото. Принос за това има и резолюцията от 2796×1290 пиксела. Цветовете са живи и реалистични, както може да се очаква от OLED технологията.

От камерата на iPhone 16 Plus можем да очакваме детайлност и ясен рисунък както при нулево, така и при максимално приближение (вдясно)

Върху екрана е положено стъклокерамично покритие, което би трябвало да придава здравина и якост, устойчивост на надраскване.

Производителност

В сърцето на iPhone 16 Plus е залегнал чипът A18, който би трябвало да е най-мощният възможен. На него дължим бързото стартиране на приложения, многозадачната работа без усилие и приятните игрови изживявания. Процесорът, в комбинация с 8 GB RAM и характерната за Apple оптимизация на хардуера и софтуера, обещава за потребителите безпроблемна производителност, независимо дали работят с интензивни приложения или жонглират с множество задачи. Още повече ако са абонати на бърза 5G мрежа като 5G ULTRA на А1 България.

Батерия и зареждане

Батериите са „ахилесовата пета” на съвременната електроника. Apple е направила значителни крачки напред в технологията на акумулаторите и iPhone 16 Plus може да се похвали с впечатляваща издръжливост. Неговата 4674 mAh батерия се справя с ден интензивно използване. Тази дълготрайност е добре дошла за всички, които разчитат в голяма степен на своите устройства, за да работят ефективно през целия ден.

iPhone 16 Plus идва с USB-C порт за зареждане, което отнема около половин час за 50% заряд

Устройството поддържа бързо зареждане, което позволява на потребителите да захранят смартфона си до 50% за около 30 минути с адаптер от 20W или повече. Наред с това и безжичното зареждане си остава удобна функция, осигуряваща лесен и ефективен начин за захранване на устройството, без да се натоварваме с кабели.

Дизайн и якост

iPhone 16 Plus остава верен на изискания дизайн, установен от своите предшественици. Рамката е изработена от алуминий, който прави смартфона здрав, издръжлив и същевременно запазва теглото му колкото се може по-ниско: около 203 грама.

Алуминиевата рамка, съчетана със заякчено стъкло, обещава iPhone 16 Plus да издържа на ежедневните предизвикателства от досега с обкръжаващата среда

Предната част Corning стъкло също допринася за якостта. И за да нямаме притеснения в каквито и да било условия, iPhone 16 Plus е прахоустойчив и водоустойчив, за което има IP68 сертификация.

Софтуер

iPhone 16 Plus идва с новата операционна система iOS 18, с която е готов за ерата на изкуствения интелект. Разбира се, Apple Intelligence тепърва ще има с какво да ни впечатлява, но това важи и за iPhone 16 Pro, нали? Важното е, че iPhone 16 Plus е готов за момента, когато „истинският” изкуствен интелект ще стане факт.

Специален допълнителен бутон на левия кант на iPhone 16 Plus извежда на върха на пръстите ни някои често използвани функции

Бърз метод за изключване на звука в iPhone 16 Plus е неговият специален мини-бутон на левия кант на устройството

Когато искаме да активираме изключения звук, мини-бутонът на левия кант на iPhone 16 Plus позволява да сторим това с едно движение

Междувременно изгледът на iOS 18 е по-персонализиран от преди, благодарение на възможността да променяме позицията на всяка икона по екрана, както и цвета, да избираме цветови теми и да подреждаме „работното си пространство” удобно.

Наличност и цена

iPhone 16 Plus вече е наличен в търговската мрежа у нас. Можете да сдобиете с новия смартфон, както и с останалите модели от новата линия на Apple, на лизинг или в брой на изгодни цени от A1 България. iPhone 16 Plus 128 GB се предлага за 62,98 лева на месец или за 1 769,99 лева в магазините на телеком оператора или онлайн на А1.bg заедно с мобилен план Unlimited.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „iPhone 16 Plus: на нисък старт за фото-лов”

добавете коментар...

  1. 1-дртiйYАЙТBoY!

    И целият този ферман в крайна с/ка сочи, че ВАЙ-фончето ти излиза горе-долу колкото 1 средна РЗ тук у нас и човек започва да се пита – струва ли си таз солена ЦЕНА за 1 фон, докато за нормалния пенционерин той си остава недостижим и нереален за купуване!

Коментар