По-високи заплати ще спират самоубийствата в ИТ завод

Ръководството на китайския завод на Foxconn, който се прочу с поредица от самоубийства на работници, реши да увеличи заплатите на персонала. Повишението ще бъде 20-30%, предава Асошиейтед Прес.

Тази стъпка трябва да се отрази положително на моралното състояние на работниците, посочват от Foxconn – един от най-големите в света заводи за производство на ИТ продукти. Предприятието изпълнява поръчки на гиганти от ранга на HP, Apple и Dell.

"Надяваме се работниците да започнат по-позитивно да възприемат своя живот", казва представител на Foxconn.

Мениджърският екип предприема и редица други превантивни мерки срещу зачестилите напоследък случаи на самоубийства. Така например, на покрива на завода, откъдето наскоро скочи една работничка, са поставени специални бариери.

Освен това, целият персонал е разделен на групи по 50 човека. Всеки член на групата е длъжен да наблюдава емоционалното състояние на останалите.

Според мнозина анализатори, самоубийствата във Foxconn се дължат на лошите условия на труд. Ръководството на завода отрича това, като дори разведе 100 журналисти из предприятието, за да ги убеди, че условията за работа са добри.

Китайски журналист обаче разкри нелицеприятната истина, след като в продължение на един месец работи в завода под прикритие. Заплатите там са 128 долара на месец, а времето за работа е неограничено – всички новоназначени подписвали документ, с който доброволно се съгласяват да работят извънредно.

Полицейско разследване пък посочи като причина за един от последните инциденти любовно разочарование. Досега във Foxconn са сложили край на живота си 9 работници, а други пет опитаха масово самоубийство.

Междувременно, Apple обяви, че започва собствено разследване на самоубийствата. В Купертино са силно притеснени от случващото се във Foxconn, тъй като това може да накърни репутацията на компанията, която е лидер в технологичните иновации с луксозни устройства като iPhone и iPad.

Коментар