Nvidia дефинира що е то 3D компютър

Нова категория "3D компютри" направи своя дебют тази седмица по време на изложението Computex 2010 в тайванската столица Тайпе. В основата на 3D компютрите стои компанията Nvidia, подкрепена от партньори като Alienware, Asus, Dell, Microsoft, Toshiba и др.

По дефиниция, за да бъде квалифицирана една настолна или мобилна машина като 3D компютър, тя трябва да отговаря на набор от минимални изисквания:

• Да включва в комплекта 3D очила с активен затвор (като 3D Vision на Nvidia) – единственото решение за момента, което осигурява пълна резолюция в 3D за всяко от очите на потребителя.

• Да разполага със 120Hz 3D-съвместим екран под формата на настолен LCD монитор, 3D проектор, 3D телевизор или мобилен компютър с интегриран 3D-съвместим LCD панел.

• Да използва дискретен, а не интегриран в чипсета или процесора графичен контролер (като GeForce серията), който може да осигури възпроизвеждане на 3D съдържание с висока резолюция върху 3D екрана.

Светът е все още в началото на революцията в 3D развлеченията. От холивудски филми, до 3D спортни предавания на живо, видеоигри и дори снимки, такова съдържание вече е налично и продължава да се появява ново с всеки изминал ден. А 3D компютърът е най-лесният начин за потребителите да получат достъп до него в домашни условия.

Много от OEM производителите и системните интегратори ще предложат на своите уебсайтове допълнителна категория, наречена "3D PC" или "3D компютри", от която хората ще могат лесно да изберат подходящата система според своя бюджет. А потребителите, които искат да обновят своя вече наличен компютър, ще могат да открият специално брандирани 3D компютърни компоненти.

Едно 3D PC дава възможности за триизмерни видеоигри, разглеждане и редактиране на 3D снимки, достъп до 3D съдържание в интернет, както и гледане на Blu-ray 3D филми.

На изложението Computex много от основните партньори по програмата 3D PC демонстрират 3D настолни, мобилни и "всичко-в-едно" решения, както и 3D монитори и най-ново съдържание, вкл. игри, филми и снимки в стереоскопично 3D.

Коментар