Всеки трети смартфон ще работи с Linux през 2015

Смартфоните под управление на Linux-базирани операционни системи ще заемат 33% пазарен дял през 2015 година, прогнозира ABI Research. Към тях спадат и набиращите популярност Android устройства.

Всеки ден в света се продават над 60 хиляди смартфона на база Linux, като тези с платформа Android доминират. На пазара за мобилни устройства се случва това, което стана при сървърите преди десет години – а именно, бързо навлизане на Linux, благодарение на ниските разходи и възможностите за модификация на платформата, коментира ABI Research.

На първо място в приоритетите на производители и оператори е лесното къстомизиране на Android устройствата. Всеки OEM-производител може сам да промени продукта и според политиката за лицензиране модификациите да станат негова собственост.

Освен Android, на пазара за Linux смартфони набират скорост платформите MeeGo на Intel и Nokia и Bada на Samsung. Те се отличават с настройваема програмна архитектура – могат да бъдат пускани както на база Linux ядро, така и на RTOS, което позволява да се използват не само в смартфони, но и в други устройства.

Коментар