Почти 70 приложения за Android се борят в M-Tel Application Factory

Точно 68 са уникалните предложения, подадени в рамките на конкурса за Android приложения – M-Tel Application Factory. Шест от тях са на отбори, 11 на фирми, а останалите са индивидуални кандидатури. Разработките са достъпни безплатно в Android Market и могат да бъдат разпознати по това, че са с логото на М-Тел и са на български език. Технологичното съревнование M-Tel Application Factory стартира на 3 май и ще приключи на 30 юни с публично представяне на най-добрите предложения и церемония по награждаване. Наградният фонд е на обща стойност 30 000 лева.

До изтичането на крайния срок за подаване на идеи (24 часа на 20 юни 2010 година) се регистрираха над 110 български разработчици. 70 процента от участиниците са от София, следвани от други два големи български града -Пловдив и Бургас. Най-младият разработчик е на 18 години.

На най-голям интерес сред българските разработчици се радват приложенията, посветени на информация за градския и въздушния транспорт, пътната обстановка и паркирането в синя зона, както и пътеводители на забележителностите в България.

Несравним помощник в ежедневните дейности са приложенията за битови сметки, М-Тел фактури, преглед на печата, списъци за пазаруване, проверка на електронната поща, телевизионната програма, конвертори, приложения за бъдещи родители, българско-английски речници, управление на бюджети, запазване на час за медицински преглед.

За тези, които искат да бъдат винаги добре информирани и в постоянна връзка с приятелите си са разработките за търсене и навигиране към най-близките ресторанти, кина, хотели, банкомати, М-Тел магазини и сервизи, социални мрежи, споделяне на мнения и на местоположения.

Пример за полезни и забавни апликации са: преобразуване на текст в морзов код, теглене на късмети, изчисляване на промилите алкохол в кръвта, предупреждение за радари и упражнения по математика.

Всички приложения са специално разработени за българските потребители и са достъпни за тях безплатно, независимо на кой мобилен оператор са клиенти и какъв модел Android телефон използват.

Първият за България конкурс за приложения, предназначени за платформата Android, се организира от лидера на телеком пазара в България с ексклузивното партньорство на HTC.

Коментар