HP намалява размера на работните станции Z и представя нова мобилна станция

София, 05 юли 2010 г., HP представи нови работни станции, сред които е и първата работна станция „Small form factor” (SFF). Към тях HP добавя и няколко модела с многоядрени процесори и мобилна работна станция с DreamColor дисплей.

HP Z200 SFF предлага надеждността и производителността на работните станции от серия Z в стилен, компактен и достъпен пакет. Този модел е добър избор за работни места с ограничено пространство, както и за секторите здравеопазване, проектантски услуги, образование, финанси и промишленост.

Новите шестядрени процесори Intel Xeon 5600 (32nm) вече се предлагат на работните станции HP Z800, Z600 и Z400. Благодарение на тях устройствата имат отлична паралелна производителност.

Най-мощната мобилна работна станция на HP – EliteBook 8740w, е с подобрена графична и изчислителна производителност, придружени от възможността да пресъздава точни, предсказуеми и плътни цветове чрез своя HP Dream Color дисплей. Работната станция е с покритие от оксидиран, подложен на анодна обработка, алуминий и магнезиево шаси. Това създава изключително здрав корпус, предпазващ горната и долна част на компютъра при работа в тежка и сурова среда.

„По време на икономическата нестабилност НР направи сериозни инвестиции за развитие и изследвания. По този начин нашите работни станции бяха подобрени, за да могат да осигурят по-различен и ефективен начин на работа. Клиентите на НР са известни с факта, че винаги се стремят към постижения. И докато техните индустрии преминават през дигитална трансформация, следващите им разработки се захранват от технология на НР”, коментира Коби Елбаз, Директор „Клиентски решения и работни станции” за региона на ЕМЕА, в НР.

Производителност на работна станция в утра компактен размер

С цена, сравнима с тази на традиционните настолни компютри, HP Z200 SFF е едва две трети от размера на варианта „minitower”. Тя използва новата платформа на Intel и предлага избор между двуядрените процесори на Intel i3 и i5, както и четириядрения процесор Intel Xeon 3400.

HP Z200 SFF поддържа до 16 GB ECC памет) и до 2 TB(4) дисково пространство. Тя също включва възможност за обработка на графика в 2-D и 3-D. За допълнително удобство на предния панел са разположени FireWire® и USB портове, a шасито е опростено за по-лесна поддръжка и ъпгрейд. 

Захранването на HP Z200 е с ефективност 89%. Така устройството намалява консумацията на електроенергия и отделяното количество топлина. Работната станция е одобрена по програмата ENERGY STAR® 5.0 и отговаря на изискванията на EPEAT® GOLD, което е и най-високата възможна оценка.

Отлична успоредност на задачите

Работните станции от серията Z са подходящи за работа с многонишкови приложения, като програми за проектиране и създаване на 3-D съдържание. Те работят с новите процесори Intel Xeon 5600, предлагащи до 12 ядра с интегрирани контролери, както и технологиите Intel Turbo Boost и Intel Hyper-Threading.

Тези процесори се предлагат за сериите работните станции HP Z800, Z600 и Z400 и им позволяват да работят с до 24 нишки по едно и също време, когато използват два 6-ядрените процесора с включена Hyper-Threading.

Работните станции HP Z предлагат различни опции спрямо различните нужди:

HP Z800 използва последното поколение процесори на Intel – Xeon 5500 и 5600. Чрез тях потребителя има на разположение до 12 обработващи информацията ядра, до 192 GB ECC памет, до 10 TB дисково пространство и двойна графична карта NVIDIA Quadro FX 5800

HP Z600 също използва процесите Intel Xeon 5500 и 5600 с до 12 ядра. Като допълнения серията дава възможност за 48 GB ECC памет, до 6 TB памет, 2-D и 3-D графика с NVIDIA Quadro FX 4800 или двойна NVIDIA Quadro FX 1800.

HP Z400 предлага до 6 ядра с процесорите Intel Xeon 3500, осигуряващи до 24 GB ECC памет, до 2 TB памет и графична карта NVIDIA Quadro FX 4800 или двойна NVIDIA Quadro FX 1800.

“Процесорите Intel Xeon 5600 обработват многонишкови приложения с 45% по-бързо от своя предшественик – сериите Intel Xeon 5500. Работните станции, използващи Intel Xeon 5600, дават на разработчиците на приложения необходимата надеждност, капацитет и производителност, за да реализират идеите си по-бързо от когато и да било,” коментира Антъни Ниъл-Грейвс, Главен мениджър, Работни станции в Intel.

Работните станции на НР са използвани от най-взискателните потребителите в света, включително в индустрии като графичен дизайн, излъчване на аудио-визуално съдържание, компютърно опосредстван дизайн (CAD), медицина и финанси. Компаниите използват работните станции на НР, за да проектират всичко от маратонки до спортни коли, от анимационни герои до подводници, както и да управляват цялата си IT среда.

НР е лидер при разработването на технологии за опазването на околната среда. Компанията често е първата, която усвоява нови решения, създадени с грижа за околната среда. Например само работните станции Z използват ексклузивното решение HP WattSaver. То управлява разхода на електроенергия и може да го сведе до по-малко от 1 ват в изключен режим. 

Производителност в движение

Мобилната работна станция HP EliteBook 8740w е с екран широк 43.18 см. (17 инча). Моделът се предлага с няколко процесора на Intel, включително Core i7 Extreme Edition и поддържа до 16 GB памет. Чрез тези характеристики тя може да се справи дори и на най-тежките приложения.

Включването на USB 3.0 осигурява по-добра производителност, а като опция за първи път на сериите HP EliteBook се предлага и задно осветена клавиатура.

Екранът DreamColor осигурява на професионалистите работа с дълбоки и точни цветове и постигане на прецизни резултати всеки път. Дисплеят може да изобразява повече от 1 млрд. активни цвята – 64 пъти повече от възможностите на традиционните екрани. 8740w използва 30 битов LCD панел, който осигурява ниво на контрол върху цветовете, което може да се наблюдава при настолния монитор HP DreamColor LP2480 Professional.

НР предлага и различни инструменти, чрез които потребителя може допълнително да контролира, настройва и изравнява цветовете – HP Mobile Display Assistant и опционалния набор за калибриране на DreamColor екрана.

Професионален клас решения осигуряват максимална графична производителност

8740w предлага избор между ATI FirePro M7820 с 1 GB GDDR5 памет, NVIDIA Quadro FX 2800M или NVIDIA Quadro FX 3800M – и двете с 1 GB GDDR3 памет.

Потребителите, които изберат конфигурацията с ATI FirePro ще могат да се възползват от Direct X 11 и работа с няколко монитора. Чрез един-единствен процесор за обработка на графиката (GPU) мобилната работна станция може едновременно да поддържа изображения на четири различни екрана, без да се брой собствения дисплей на устройството.

Наскоро представената мобилна работна станция HP EliteBook 8540w също вече се предлага с опционален DreamColor дисплей или с новия графичен модул ATI FirePro M7820. 

Моделите от серията HP EliteBook, 8540w и 8740w са проектирани, така че да издържат тестовете, необходими за покриване на военния стандарт MIL-STD 810G. За съответствието с него са проведени тестове за издръжливост на вибрации, прах, влажност, атмосферно налягане и работа при високи и ниски температурни стойности. За направата на устройствата не са използвани съединения с бром и поливинилхлорид (BFR/PVC-free). Иновациите при HP EliteBook включват: HP QuickWeb и HP QuickLook – за по-добър достъп до програми без стартиране на устройството и инструмента HP Power Assistant за спестяване на електроенергия. Включения модул HP Mobile Broadband използващ технологията на Qualcomm Gobi увеличава достъпа до интернет, вътрешни мрежи, електронна поща и друга важна информация.

Преимуществата на НР

Инструментът HP Performance Advisor може да помогне за спестяването на време и средства и да увеличи цялостната производителност. Той е предварително инсталиран и се доставя заедно с всички нови работни станции на компанията без допълнително заплащане. Performance Advisor автоматично настройва работната станция, намира и инсталира правилните драйвъри и конфигурира системата до оптималните и настройки спрямо работата на потребителя. Правилните настройки може да донесат значително подобрение на производителността придружена от стабилност на цялата система и софтуер, което от своя страна да доведе до по-бързо възвръщане на инвестициите.

Като допълнение HP SkyRoom вече се предлага безплатно на всички работни станции на НР. HP SkyRoom е достъпен софтуер за видео конференции с висока разделителна способност, който дава възможност за сътрудничество в реално време и за мигновени срещи лице в лице. Благодарение на технологията за обработка на изображения и видео на НР, SkyRoom може да предаде информация до 4 пъти по-бързо от едно мигване на окото. По този начин той позволява идеална картина и звук, както и споделяне на 3-D съдържание.

Цена и наличност

Работната станция HP Z200 SFF се предлага в България на препоръчителни цени започващи от 1199 лева с ДДС.

HP Z400, Z600 и Z800 се предлага в България. Препоръчителните цени започват от 1599 лева за HP Z400, 2299 лева за HP Z600 и 2799 лева за HP Z800.

HP EliteBook 8540w се предлага в България от 01 май на препоръчителни цени започващи от 2699 лева с ДДС.

Докинг станцията HP 2740 Ultra-Slim Expansion Base ще се предлга в България от месец май 2010 г. на препотъчителна цена 400 лева с ДДС.

Коментар