SAP използва все повече отворен код

SAP, един от най-големите доставчици на бизнес софтуер в света, използва над сто разработки с отворен код в своята дейност. Компанията работи все по-активно в областта на свободните програмни решения, споделя пред computerworld.com Клаус Вон Риген, директор по технологични стандарти и отворен код в SAP.

Софтуерният гигант дори е стандартизирал използването на свободни програмни продукти за вътрешна употреба. По-рано компанията не е имала стратегия за свободния софтуер, но в последните две години ситуацията се е променила съществено, признава Риген.
В момента SAP използва над 100 външни приложения с отворен код. Чрез тях компанията икономисва средства и време при изпълнение на различни вътрешни задачи.
Използването на външен код, разработен от обществото на отворения софтуер, е стандартизирано в рамките на SAP. За тази цел компанията е внедрила приложението Code Center от Black Duck Software, което й осигурява централизиран контрол, вкл. за версиите и лицензите на отворения код.
В допълнение, скенерът Black Duck проверява кода, придобит от други компании, за потенциални нарушения на лицензи от рода на GNU GPL.

Коментар