ИТ ще са приоритет за правителството

Голямата разлика между производителността в България и ЕС показват, че страната ни има потенциал да постигне нов дълъг период на икономически растеж, ако се концентрира в развитието на икономика, базирана на знанието и иновациите. Това заяви днес минитър Трайчо Трайков в отчета за едногодишното управление в областта на икономиката, енергетиката и туризма.

Групата на иновативните сектори създава 25.5% от добавената стойност на всички анализирани сектори и ангажира 23.1% от работната сила. В ЕС съотношението е 46.2% от добавената стойност и 40.7% от заетостта. За да обърне това съотношение, държавата предприе мерки за стимулиране на иновациите, посочи министърът.

България се присъединява към целите на новата европейска стратегия „Европа 2020" за подкрепа на научно-изследователската и развойната дейност (НИРД) и внедряване на иновации. Беше прието като национална цел увеличението на дела на финансирането за инвестиции в НИРД до 2% от БВП до 2020 г.

МЕИТ дефинира приоритетни области, които ще осигурят бърз и ефективен растеж на българската икономика. Това са информационните технологии, еко-технологиите и технологиите, свързани със здравето. Те ще залегнат и в схемите за насърчаване на иновациите, подготвяни по ОП "Конкурентоспособност".

„Подкрепяме  инвестициите в перспективни и експортно ориентирани отрасли и услуги с висока добавена стойност. Пример за това са промишлеността и ИТ услугите, които  генерират 90% от износа и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж”, каза министър Трайчо Трайков.

Практическа стъпка за насърчаване на иновациите е въведената с правилника към Закона за насърчаване на инвестиците субсидия до 50% за R&D за приоритетни проекти, одобрени от правителството.

Започна работа по нов Закон за иновациите, в който ще се предефинира значението и ролята на Националния иновационен фонд от схема за грантово финансиране в институция за дългосрочна иновационна политика. По програма, законът трябва да е готов през есента.

В края на юни страната ни се присъедини към европейската инициатива ЕВРИКА – най-голямата европейска програма, която насърчава сътрудничеството между научно-изследователските институти, висшите учебни заведения, производствените предприятия и финансовите институти.

Коментар