Големият бизнес забавя темпото на ИТ харчове

Корпоративният бизнес ще похарчи значително по-малко пари за ИТ от предвиденото, твърди нов доклад на Gartner. Големите компании ще отрежат част от харчовете за информационни технологии през 2007 година, заради неблагоприятни прогнози за глобалната икономика.
Ръстът в корпоративните покупки на ИТ в световен мащаб ще бъде само 2,8% през следващата година, твърди Gartner. Това е много по-малко от заложения в прогнозите на анализаторите ръст от 6%, обявен по-рано тази година.
Дори във водещи икономики, като Англия, се очаква едва 0,9% увеличение на разходите за ИТ в корпоративния бизнес.
Има обаче сериозни различия в ИТ намеренията между отделните сектори. Медиите, както и компаниите от фармацевтичната индустрия и здравеопазването, планират увеличение на ИТ харчовете с 5,6% до 6,9%.
В същото време, производителите на продукти за консуматорския пазар се очаква да намалят разходите за ИТ с 5,6%.
Анализаторите обясняват тези разлики с различни фактори. Така например, компаниите в здравеопазването ще увеличат покупките на ИТ, заради повече ангажименти със застаряващото население.
Що се отнася до медиите, ръстът на ИТ харчовете при тях е обусловен от тенденцията към комплексни модели за предлагане на съдържание на аудиторията, посочват от Gartner.

Коментар