Стартира проект срещу “цифровата черна дупка”

Европейският съюз ще спонсорира мащабен проект за съхраняване на цифровото съдържание. Съществува опасност огромно количество документи да станат недостъпни, когато техните формати излязат от употреба.
В решаването на проблема “цифрова черна дупка” ЕС ще ангажира националните библиотеки и групите за запазване на дигитално съдържание. Консорциумът “Planets” (от “Preservation and Long-term Access project through Networked Services”) ще разработи рамка, която да осигури достъп до цифрово съдържание, когато неговият оригинален формат престане да се използва.
Според проучвания, всяка година в страните от ЕС се произвеждат около 5 милиарда документа. Два процента от тях, или 100 милиона, се архивират. Два милиона от вече архивираните документи са във формат, който е застрашен от изчезване в цифровата черна дупка.
Консорциумът, призван да се бори с явлението, включва национални библиотеки, изследователски институти и технологични специалисти от цяла Европа. Програмата на ЕС за развитие на информационното общество ще осигури 8,6 милиона евро от необходимите общо 14 милиона.
Според специалисти, с остаряването на компютрите и софтуера, ще става все по-трудно да се търси, открива и разглежда цифровото съдържание, свързано със сегашните и с вече неактуални технологии.

Коментар