Трафикът между Азия и Европа не е прекъсван

Няма прекъсване на трафика между Европа и Азия вследствие на проблем с кабела на Нетера в Ямболско. Трафикът е бил пренасочен автоматично през други трасета, съобщиха от телекома, във връзка с появилите се вчера информации.

Прекъсването в района на с. Межда, Ямболско е резултат от опит за кражба на оптичния кабел, уточниха от компанията.

„Мрежата на Нетера има пръстеновидна топология в цялата страна, което гарантира, че при отпадане на едно трасе, трафикът автоматично се пренасочва през друго, което осигурява защитеността и непрекъсваемостта на услугите на нашите клиенти“,  каза Невен Дилков, управител на Нетера.

Националната мрежа на Нетера свързва всички съседни на България държави, а прекъснатият кабел е част от стартиралия през декември 2004 проект на компанията – Балкански оптичен пръстен (BFOR – Balkan Fiber Optic Ring). Той е специално създаден да обслужва международния транзитен пазар между Европа и Азия.

В рамките на проекта бе изградена нова телекомуникационна инфраструктура на територията на балканските страни, която се управлява от едно място и предоставя услуги на световните оператори, използващи транзитен пренос през Балканите.

В българската си част кабелната система преминава директно между градовете Русе и Свиленград, като използва най-краткия възможен маршрут. Трасето свързва три международни граници на България – с Румъния на север и с Турция и Гърция на юг.

Коментар