IBM: Отдадени сме да работим с правителството

“В IBM сме отдадени да работим с правителството, академичните институции и бизнеса, за да адресираме някои от най-сложните проблеми в практиката ни и нарастващите предизвикателства при изграждане на интелигентна и устойчива икономика и общество”, заяви генералният директор на IBM България Александър Раков на годишния форум “Иновации и Растеж” вчера в София.

Раков заяви и вярата си, че „всички заедно ще намерим провокативни идеи за развитие на иновациите, бизнес трансформациите и обществената промяна – идеи, които можем да надграждаме и направим част от нашия живот”.

Реч на форума държа и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. “Урокът, който всички ние научихме от последната финансова криза е, че иновацията и растежът имат още по-голямо значение в такива трудни времена, защото те са движещата сила на всяка една страна по пътя към икономическо възстановяване и просперитет”, каза посланикът.


Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик говори за уроците от кризата

„Информационните технологии са в основата на иновацията и растежа. Приканвам българските лидери да подкрепят проекти и възможности, които ще укрепят позицията на България като лидер в иновациите в областта на информационните технологии”, допълни Уорлик.

Според Евгени Ангелов, зам. министър на икономиката, енергетиката и туризма, България разполага с конкурентни предимства за развитие на високотехнологични производства – имаме добри специалисти, производителността на труда в тези сектори е значително над средната за страната, износът от тях расте дори и по време на криза.

„За последните 10 години този експорт е увеличен от 4% на 8% от общия експорт на страната. Всичко това ни дава основание да смятаме, че целенасоченото подпомагане на високотехнологичните отрасли е не само нужно, но и необходимо. Те имат потенциал да осигурят траен и стабилен икономически растеж и възможност за догонване на икономиките на Европейския съюз”, каза Ангелов.

Темата на форума “Иновации и Растеж” даде насока за пътя за развитие, който IBM е поела. Иновациите са определящ компонент за бизнес стратегията на компанията през последните сто години.

Компанията определи като особено важна новината за изграждане на Национална пътна карта за научна инфраструктура. Тя е израз на политиката за развиване на качествени научни изследвания, за което е необходимо създаване на подходяща среда – научна инфраструктура, комплекс от научно оборудване, технологична експертиза, човешки ресурс и иновационен потенциал. Пътната карта определя европейските и националните инфраструктури, които ще бъдат развивани с цел постигане на конкурентоспособна и иновативна икономика, посочиха от IBM.

Коментар